Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Банковите акции сърфират по вълната

Книжата на малък кръг от публичните дружества поддържат оживлението на "БФБ-София" в началото на тази година. То се породи в последното тримесечие на 2016-а и продължи да трупа стойност. Това е радващо - активността постепенно набра скорост, а борсовите индекси се отчетоха с повишения, които отмерват безпристрастно ентусиазма на фондовата борса. Бенчмаркът Sofix удържа ключовото ниво от 600 пункта, а върхът от 625 пункта, до който стигна в края на март 2014 г., е съвсем постижим и сега, смятат някои анализатори. Изтъргуваните обеми от началото на годината са все още ниски, но това е характерно за този период след активността през декември. Освен това инвеститорите са с "по-плитки" джобове след коледните и новогодишните празници.

Банковите акции са сред малкото, които все още се ползват от оптимизма на пазарните участници, които засега са ограничен брой и приключиха януари с високи цени. Това се отнася с най-голяма сила за книжата на Централна кооперативна банка и на Първа инвестиционна банка, които покориха отдавна преследвани котировки. Някои от инвеститорите се радваха на точната си преценка и на повишаващата се стойност на вложението си, а други разпродаваха и събираха печалбите си. Причина за поскъпването на банковите акции е най-вече новината за покупката на ОББ от "Кей Би Си". При това положение СИБАНК и ОББ ще се превърнат в третата най-значима банкова група в страната.

Въпреки високите цени в немного активната търговия през януари бяха прехвърлени по-малко акции. В двадесет и една борсови сесии собственика си смениха 572 059 броя. Да напомним, че през декември те бяха 3 573 818.

По-високите цени на банковите книжа в последния ден на борсовата търговия повишиха и пазарната оценка на Първа инвестиционна банка, и на Българо-американска кредитна банка. И така подкрепиха убеждението на инвеститорите, че техните книжа имат добри качества.

Котировките на акциите на

Първа инвестиционна банка

се повишаваха през всички борсови дни на януари. Освен че всички цени бяха над отчетените през декември, стигна се и до по-високи равновесни нива на двете гранични стойности. А мечтата на акционерите вече стана реалност - в двадесет и една борсови сесии котировките бяха над 3 лв. - равнището беше прескочено още през декември.

Даже платените още в първия борсов ден 3.544 лв. за акция (макар че цената остана най-ниската за месеца) е над цената, постигната в края на миналата година. И даде знак, че акционерите гледат и към кота 4 лева. На фона на изнесените счетоводни данни за миналата годината това изглежда напълно възможно. Банката приключи с печалба от 90 млн. лв., което е с 77.64 млн. лв. повече (ръст от 619%) спрямо година по-рано. Общите приходи от банкови операции възлизат на 449.78 млн. лв., което е ръст от 41.8 млн. лв. спрямо 2015-а.

Не бе изненада, че позитивната тенденция за повишение на цените и атрактивните цени привлякоха и нови играчи. А борсовата активност през януари раздвижи търговията с акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и цените, които се плащаха, подскочиха още нагоре.

Така книжата на ПИБ достигнаха до най-високата си стойност - 3.85 лв. за един брой (на 25 януари), която пък е добавила още 47 стотинки над платената през декември.

До края на месеца сделките ясно показаха намеренията на пазарните участници. Тъй като стойността от 3.723 лв. в последната борсова сесия за януари е с 34 стотинки над тази от края на 2016-а, то и оценката на ПИБ се увеличи. Така пазарната й капитализация прескочи още една граница и вече е в размер на 409.53 млн. лв. при 372.13 млн. през декември.

Динамична бе търговията с акциите на банката през януари. Добрите цени накараха някои от играчите да продават. Това е и причината през първия месец на тази година общо 145 009 акции на ПИБ да сменят собственика си, докато през декември обект на покупко-продажба бяха 1216 893 книжа.

Движението на цените на книжата на

Централна кооперативна банка

също продължи да впечатлява инвеститорите и през януари. Котировките щурмуваха нови рекорди, а през проведените двадесет и една сесии борсовите играчи трябваше да пренаписват плановете си по отношение на тези книжа. И в резултат на това двете крайни цени надскочиха тези през декември.

Оптимизмът около сделките с акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) се подклаждаше още от първия борсов ден. Цената им тогава от 1.535 лв. за един брой при един лев номинал в крайна сметка остана най-ниската за месеца, но дъното все пак се измести по-високо спрямо стойността от 1.439 лв. от декември.

Случилото се обаче изигра ролята на допинг и усили апетита за сключване на нови сделки. Книжата на ЦКБ продължиха да добавят стойност и с лекота прескочиха и нивото от 1.6 лв. за акция, при това изтъргуваните обеми бяха относително високи за българския пазар.

Позитивната вълна продължи до края на месеца и в средата на януари книжата на кредитната институция стъпиха на месечния си връх - 1.65 лв. за един дял. Тази новина донесе голяма радост на притежателите на такива акции, тъй като е с пет стотинки над платената през декември.

Загубената стотинка от стойността на акциите на ЦКБ в последния ден на януари бутна надолу и пазарната капитализация на кредитната институция, която вече е 171.655 млн. лева.

Това раздвижване на търговията с книжата на банката от групата "Химимпорт" нареди книжата й сред най-ликвидните позиции на "БФБ-София", макар че числата от статистиката от сравнението с декември не впечатляват. Общо 410 649 бройки смениха собственика си при 693 049 през дванадесетия месец на 2016-а.

Борсовите играчи постигнаха целта, която си бяха поставили още през декември за книжата на

Българо-американска кредитна банка

цената им да е 5 лв. и нагоре. А най-хубавото се случи още в първата търговска сесия за януари. Платените тогава 5.178 лв. за един брой бяха най-високата цена за първия месец, или добавка от деветнадесет стотинки към върха за декември.

Това раздвижване като че ли не впечатли особено инвеститорите и те останаха внимателни към тази позиция. Това пък беше изтълкувано от спекулантите като знак да разпродават. Така, губейки стойност, цената на акциите на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) падна под котировката от 5 лв. и удари дъното при 4.85 лв. за акция още на следващия ден.

Моментната слабост бе бързо преодоляна. Въпреки че книжата на БАКБ не постигнаха по-висока цена, всички котировки до края на месеца се запазиха над важните за тях 5 лв. за дял. Това позволи на инвеститорите да запазят доброто си настроение, а фактът, че в дванадесет не е изтъргувана нито една акция на кредитната институция, е показателен сам по себе си... Успокоителното все пак е, че двете гранични стойности при тези акции остават над отчетените през декември.

В последния борсов ден на януари котировката добави десет стотинки, заради което оценката на БАКБ подскочи нагоре. Този път тя е с 2.05% по-висока и според борсовите играчи банката на Цветелина Бориславова в края на първия месец струва 125.605 млн. лева.

При вялата търговия с акциите на БАКБ бяха прехвърлени само 15 934 книжа при 41 120 през декември.

Търговията с акциите на

ТЕКСИМБАНК

мина спокойно и равно. Цената им даде заден ход и вече е под тази от декември при символични обеми на прехвърлените книжа. Явно игрите с големите пакети в края на миналата година свършиха и нещата около банката се успокояват. А и деветнадесетте търговски дни, в които никой не прояви интерес към тези книжа, дават също такъв знак. При това положение и броят на изтъргуваните акции остана съвсем малък - едва 467 при ... 2 712 756 дяла в последния месец на миналата година.

В крайна сметка и най-високата (2.45 лв.) и най-ниската (2.25 лв.) цена за месеца останаха под тези от декември, а това се отрази върху оценката на банката. След като изгуби около 7 млн. лв., пазарната й капитализация в края на декември е 62.989 млн. лева.

В последния ден на януари 2013 г. към публичните банки се присъедини и ТЕКСИМБАНК. С решение на Комисията за финансов надзор кредитната институция беше вписана в регистъра на публичните дружества. Търговията с акциите й започна от 13 февруари.

Анализаторите очакват еуфорията от първия месец да успее да увлече и други борсови играчи, които не само да увеличат бройката на изтъргуваните книжа на "БФБ-София", но да открият и нови акции с потенциал за печалби през 2017-а.

За съжаление банковите депозити все още са по-сигурни и по-привлекателни за повечето българи. Ръстът при влоговете на домакинствата е 6.6% за година, като гражданите са добавили нови 2.8 млрд. лв. към авоарите си в банките, които в края на декември са достигнали 45.38 млрд. лева. А само в последния месец на миналата година населението е скътало в депозити допълнително рекордните 900 млв. лева.

Тези числа не дават основание за много оптимизъм по отношение на борсовата търговия. Но, от друга страна, предвидливите вече съчетават притежаването на влог и с пакет от банкови акции, които при атрактивните цени сега могат да донесат допълнителни приходи от фондовата борса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във