Банкеръ Daily

Пари и пазари

Банковите акции сюрпризираха инвеститорите

Иновациите вече са част от бизнес ежедневието на банките.

Ситуацията на "Българска фондова борса" АД не бе много благоприятна за инвеститорите и през септември. Сделките все още са малко, а оборотът - нисък. А очакваните знаци за повишаваща се активност в началото на есента не се усетиха. След понижението с над 2% през август, все пак основният индекс на "БФБ-София" - SOFIX, успя да намери сили и стъпи на зелената територия, като регистрира ръст от над половин процент. Усилията му естествено бяха подкрепени и от компаниите, които участват в изчисляването му. Общо 12 от компонентите му бяха на печалба през септември, а само три завършиха на загуба. На фона на Източна и Централна Европа обаче бенчмаркът на сините чипове не се представя добре, като зае десетото място сред общо 19 анализирани пазари в региона. През септември и останалите три индекси  (BG TR30, BGBX 40 и BGREIT) действаха в синхрон със SOFIX и са се повишили.
През септември и стопанската конюнктура в България се стабилизира на равнището от август. Това пък се случва на фона на подобрение на бизнес климата в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, но при влошаване в промишлеността, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ).

През септември и публичните банки се поддадоха на негативната тенденция на "БФБ-София". При всяка една от тях имаше периоди, в които усетиха нежеланието на инвеститорите да търгуват с тях - било, защото са доволни от постигнатото в момента, или защото не харесваха цените на пазара. Губейки стойност, котировките на книжата при Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка, Българо-американска кредитна банка  и Тексимбанк останаха под постигнатите през август. Логично понижението сви и пазарната им капитализация. Единствено силният финален спринт при Централна кооперативна банка й позволи да повиши борсовата си  оценка.

В проведените деветнадесет търговски сесии инвеститорите си размениха 173 406 от тези акции, което е с около една трета по-малко от изтъргуваните през август. За този "успех" помогна и прехвърлянето на един по-голям пакет акции на Централна кооперативна банка в средата на септември.

 

 

Инвеститорите погледнаха с повече ентусиазъм към акциите на

"Централна кооперативна банка"

Въпреки че котировките тръгнаха с най-ниската си стойност за деветия месец - само 1.5333 лева за един брой, то постепенно книжата поеха уверено нагоре по ценовата стълбица. А това пък даде основание на собствениците на акции на Централна кооперативна банка (ЦКБ) да помечтаят.

И така до средата на септември, когато книжата на кредитната институция отбелязаха най-високата си котировка за месеца - от 1.642 лева за един брой. Но тази сума е с десет стотинки под цената, която пазарните играчи са плащали, за да си купат от тези книжа през август. Всичко обаче трая само ден, след което котировките се гмурнаха отново надолу.

С минимални ценови отклонения и ниска ликвидност премина търговията в следващите дни. В последната борсова сделка пазарните участници платиха 1.60 лева за акция, която е с една стотинка над цената от края на осмия месец. По този начин и борсовата оценка на банката добави 0.46% към стойността си. Така на 30 септември банката на "Химимпорт" струва 203.41 млн. лева.

Недоволството от предлаганите цени, двата почивни дни през септември и двете борсови сесии, в които нямаше сделки, са причината "само" 127 015 да "прелетят" между портфейлите на инвеститорите.

Акциите на

"Първа инвестиционна банка"

поевтиняха през септември. Знак, че това ще се случи, даде и факта, че търговията започна при 3.002 лева за дял, която си остана най-ниската цена за деветия месец. След две сесии без сделки с тези книжа, изведнъж борсовите играчи изстреляха цената нагоре, като бяха готови да извадят и по 3.30 лева, за да имат тези книжа в портфейла си. През август най-високата цена бе 3.2916 лева за един брой.  

Оптимизмът на борсовите играчи по отношение на акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) обаче стигна дотук. Търговията в следващите дни "приземи" котировките, които поеха надолу. А и последвалите тринадесет търговски сесии, в които офертите "продава" и "купува" не се "сближиха", потвърдиха нежеланието за сделки.

Цените на акциите на ПИБ останаха под тези от август, но и над важното за тях ниво от три лева за един брой.

А последната борсова сесия "затвори" окончателно мечтите на инвеститорите. Платените от тях 3.1493 лева за дял са с четиринадесет стотинки под цената от края на август. Случилото се веднага смъкна пазарната оценка на банката с 4.62% до 346.42 млн. лева.

Ниските цени, както и няколкото борсови сесии без сделки с тези книжа, са причината само 4046 акции да "прелетят" между портфейлите на пазарните играчи.

Притежателите на акции на

"Българо-американска кредитна банка"

предпочетоха да наблюдават отдалеч случващото се с тези книжа. Това пък донесе минимално понижение на котировките, но то е в рамките на покупко-продажбите през последните шест месеца.

Само в един от борсовите дни се срещнаха офертите на инвеститорите. В малкото сделки с цена от 6.45 лева за един брой се изтъргуваха само 295 акции от банката на Цветелина Бориславова.

Това пък свали надолу и оценката на Българо-американска кредитна банка (БАКБ). Този път тя е с около един милион по-ниска и според борсовите играчи дружеството в края на септември струва 159.26 млн. лева.  

От БАКБ съобщиха, че от 18 септември се прекратява регистрацията на Основен пазар BSE, Сегмент за облигации, на осмата по ред емисия дългови книжа, издадена от "Българо-американска кредитна банка" АД. Основанието за това бе настъпващ падеж на 25 септември. Емисията бе в размер на 5 000 000 евро и 60 месеца за изплащане.

"Българо-американска кредитна банка" АД е пионер в структурирането и продажбата на иновативни финансови инструменти на българския капиталов пазар. Предимството й в този сегмент е в богатия опит и традиции, които банката има в областта на дългосрочното кредитиране, недвижимите имоти и капиталовите пазари.

И при търговията с акциите на

"Тексимбанк"

нямаше изненади през септември. Тя остана в рамките на познатите ни през тази година граници - между 2.76 и 2.78 лева за един брой. А и само в две от борсовите сесии статистиката отчете покупко-продажби с тези книжа. Ако не беше пакетът от 42 000 броя, прехвърлен в последния ден на септември, то и бройката на прехвърлените акции би бил символичен (само 50 дяла).

Търговията приключи при цена от 2.76 лева, или с три стотинки под платените в края на август, което пък смъкна половин милион лева от борсовата оценка на банката - до 77.83 млн. лева.

Обикновено, когато икономиката върви добре, то и фондовия пазар се развива добре. А това кара повече мениджъри да поглеждат към борсата като място, където те могат да развият своя бизнес, като пуснат акциите си за търговия или пък акумулират свеж капитал за инестиции. Явно у нас това не се случва.

Прогнозите за повишаване на икономическия ръст на България за 2019 г. също не достигна до тези, които имат свободни пари. Въпреки че числата от БНБ показват, че лихвите по депозитите и за фирмите, и за домакинствата, продължават да намаляват на годишна база или се запазват на нивата отпреди месец. Компаниите показват готовност да спестяват и при понижени и дори нулеви лихвени равнища. А депозитите на домакинствата достигнаха до 46.4% от БВП или 53.66 млрд. лева в края на август.

Това не е добър сигнал за "БФБ-София". Явно страхът и ниската финансова култура продължават да държат българите далеч от капиталовия пазар. Но пък притежаването и търгуването с акции на банките, които са регистрирани на фондовата борса, дава възможност за ново вложение, а защо не и получаването на приличен доход. Освен това високите цени на банковите акции могат да осигурят спокойствие и сигурност на един инвестиционен портфейл.

Facebook logo
Бъдете с нас и във