Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Банковите акции се разминаха с очакванията

Fibank (Първа инвестиционна банка) и австрийското дружество Erste Asset Management сключиха споразумение за стратегическо партньорство в предлагането на нови за българския пазар договорни фондове.

Юни е месецът на годишните общи събрания, когато се  разпределят и  дивидентите за изминалата година. Този факт обаче като че ли не привлече  вниманието на  борсовите играчи. То и без това от няколко месеца активността на БФБ-София страда от липсата на апетит за рискови вложения - през повечето борсови дни се усещаше  нежеланието на пазарните играчи да търгуват. Настроенията на инвеститорите бяха по-скоро негативни, а търговията по-скоро апатична. Цените изгубиха още от стойността си спрямо котировките през месец май. Някои от публичните дружества опипват почвата за растеж, но лятната апатия  стопира  усилията им.

Индексите безпристрастно очертаваха все по-широките червени територии на БФБ-София, а  SOFIX отслабна с 0.75 процента. Натиск върху представянето му през юни оказаха и по-ликвидните банкови акции.

В тази ситуация повечето от пазарните участници предпочетоха компромиса - да изчакат разпределянето и изплащането на дивиденти  и да се оттеглят някъде по-далеч от компютъра.

Проведените  общи събрания на публичните банки узакониха това, което вече знаехме - няма да има дивидент от печалбите им и за 2017 година. Едва ли това натежа особено върху представянето на тези акции, но и през юни те продължиха да губят стойност и да слизат надолу по ценовата стълбица. Това явно разстрои някои от инвеститорите, които предпочетоха да разпродават. Резултатът е 125 525 броя банкови акции, които смениха собственика си в проведените двадесет и една борсови сесии.

Книжата на Централна кооперативна банка и на ТЕКСИМБАНК започнаха месеца с най-ниските си котировки и постепенно добавяха стойност към тях, което пък стана причина  акционерите им да ликуват в края на юни след отчетената по-висока пазарна капитализация на техните дружества.

Акциите на

Централна кооперативна банка

свалиха още месечното дъно - до 1.6966 лв. за дял, при 1.7943 лв. през петия месец. А това е най-ниската цена, която е плащана за тях през тази година. Случилото се е резултат от липсата на особен интерес към тези книжа, а това намери израз и в отчетените от статистиката шест борсови сесии, в които борсовите играчи не успяха да срещнат офертите си. Акциите на Централна кооперативна банка (ЦКБ) отново бяха  сред най-ликвидните, но в крайна сметка от тях бяха продадени само 98 435 броя при общо 220 383 през месец май.

След този рязък спад  през втората половина на юни книжата на Централна кооперативна банка контратакуваха и се върнаха на котировките над 1.70 лв. за един дял. Непостоянството в цените доведе до разпродажби на нейни акции и  до това, че най-високата и най-ниската им цена останаха под тези от петия месец на тази година. В последните търговски дни котировките на ЦКБ добавиха още стойност и затвориха юни при 1.80 лв. за един брой. По този начин те добавиха още една стотинка към цената на банката от групата "Химимпорт". А този, макар и малък,  ръст все пак донесе повишение (644 980 лв.) при пазарната капитализация на кредитната институция, която вече е 203.033 млн. лева.  

През юни ЦКБ пусна ново приложение за мобилно банкиране - CCB Mobile. Новата услуга може да се използва както от бизнес, така и от индивидуални клиенти на банката. С нея потребителите вече имат възможността да плащат през телефона си сметки, заплати и осигуровки, да превеждат пари  както в България, така и в чужбина, да извършват различни транзакции - като експресни междубанкови плащания, и да управляват банковите си карти, без да се налага да ходят до офис на банката.

Червената вълна успя да засегне и акциите на

Първа инвестиционна банка

които отбелязаха ново дъно от началото на тази година - при 3.5266 лв. за един брой. Котировките на книжата й следваха упорито тенденцията на спад от последните месеци.  

Страстите около тези книжа се охлаждат от началото на годината. През юни инвеститорите почти изгубиха интерес към тях, а ниската ликвидност смъкна котировките под тези от петия месец на тази година. За пръв от началото на 2018-а сделките през всичките двадесет и една борсови сесии се сключваха под ключовото ниво от четири лева за един брой. В тази ситуация борсовите играчи решиха да си пазят акции, а и да намалят загубите. Това логично се отрази и върху общия брой книжа, които бяха  прехвърлени  на БФБ-София. Двойно по-малко акции на Първа инвестиционна банка (ПИБ) смениха собственика си - само 26 138.

Общо взето, борсовата търговия в началото на юни подаде сигнали за възможен положителен обрат. Още в първата седмица на юни инвеститорите плащаха по 3.8167 лв. за една акция на Първа инвестиционна банка. Тази цена обаче така и си остана най-високата през месеца, но и тя е с 32 стотинки под тази, на която се купуваха книжата на кредитната институция през май.  В последните дни на юни разумът надделя, а и натрупването на новини около ПИБ изтласка цените на банката нагоре. Цялата печалба на кредитната институция за 2017 г., която е 92 млн. лв., ще бъде капитализирана, решиха акционерите й. Увеличението на капитала ще засили капиталовата позиция на банката и ще й осигури база за допълнителен растеж.

В края на юни стана известно, че Fibank (Първа инвестиционна банка) и австрийското дружество Erste Asset Management са сключили споразумение за стратегическо партньорство в предлагането на нови за българския пазар договорни фондове. Erste AM е международна компания за управление на активи с лидерски позиции в региона на Централна и Източна Европа. Дружеството е част от австрийската финансова група Erste Group Bank AG, специализирало се в управлението на взаимни фондове, алтернативни фондове, частни фондове и други. Чрез партньорството си с Fibank  Erste AM стъпва и на българския пазар.
Прогнозите на борсовите експерти са, че  е възможно това да върне увереността на борсовите играчи в "силата" на тези книжа и да даде допълнителен импулс на цените й.

В последния ден на юни котировката на акциите на ПИБ достигна само до 3.5427 лв., което е с 23 стотинки под тази от края на петия месец. По тази причина и пазарната оценка на банката допълнително се сви с около 25 млн. лева. Така на 30 юни според борсовите участници ПИБ струва 389.697 млн. лв. и за първи път тази година пада под 400 млн. лева.  

Единствено при Българо-американска кредитна банка и ТЕКСИМБАНК цените на акциите вървяха в положителна посока. Позитивна изненада за акционерите поднесе

Българо-американска кредитна банка

Макар че офертите "продава" и "купува" се срещнаха само в един от търговските дни на фондовата борса, цената остана на равнището от петия месец - 7.40 лв. за един брой. А това означава, че пазарната оценка на банката на Цветелина Бориславова остава на нивото от 182.716 млн. лева.

Общото събрание не промени настроението на акционерите на Българо-американска кредитна банка. Печалбата й за миналата година беше внесена в резервите на банката, и не бе разпределен дивидент.

Новината е, че сред инвеститорите, подали обвързващи оферти за "Банка Пиреос България", са Българо-американска кредитна банка и ИНВЕСТБАНК. Двете кредитни институции бяха съперници и в наддаването за ТБ "Виктория".

Факт е, че и БАКБ, и ИНВЕСТБАНК се опитват да се разширяват чрез придобивания на други банки. Покупката на "Банка Пиреос България" би ги изстреляло нагоре в класацията по размер на активите и по пазарен дял във финансово-кредитната ни система, отбелязват анализаторите.

Ножицата в цените на

ТЕКСИМБАНК

се сви през юни. Сделките с акциите й се сключваха в границите между 2.50 и 2.70 лв. за един брой. А тъй като котировката в последния ден на юни е с две стотинки по-висока, то и пазарната оценка на ТЕКСИМБАНК порасна с малко над половин милион лева. Така според инвеститорите в края на юни тя струваше 75.587 млн. лева.

Общото събрание на акционерите в средата на месеца реши цялата печалба на ТЕКСИМБАНК  за миналата година - в размер на 120 000 лв., да се внесе във фонд "Резервен". Решено е още натрупаната загуба от минали години да се покрие от неразпределената печалба от минали години и фонд "Резервен".

Депозитите продължават да хвърлят своята сянка върху капиталовия пазар у нас. А и статистиката от БНБ е повече от красноречива. Банковите влогове на домакинствата се увеличават през май до 48.63 млрд. лв., като те са с 6.5% повече спрямо същия месец на предишната година. Има и още една "добра" новина за българите, която със сигурност ще отложи евентуални планове за изваждане на спестяванията им от трезорите. Лихвените проценти по депозитите на домакинствата в България се увеличават в сравнение с април при сключване на нови договори през май, показват предварителните данни на Българската народна банка. Въпреки че средната лихва на влоговете в новите договори на фирмите  с банките  намалява, мениджърите им едва ли ще вземат друго алтернативно инвестиционно решение.

Това укрепва позициите на кредитните институции, защото приходите и печалбите им растат и акционерите им са доволни. От друга страна, притежаването и търгуването на акции от публичните банки дават възможност за получаване на прилични доходи от фондовата борса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във