Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Банковите акции показват надежди за растеж

Българският фондов пазар и през май не поднесе кой знае колко емоции на пазарните участници. Сезонът на счетоводните отчети не оправда всички очаквания. Въпреки че някои от бизнесите показаха ръст, акциите не го отчетоха в котировките си. Резултатите на други фирми пък донесоха главоболия, а и загуби на някои от инвестиралите в тях. В същото време възходът на основния индекс SOFIX на "БФБ-София" продължи, но вече се очертава забавяне на растежа му. За пръв път от началото на годината нарастването на измерителя на сините чипове е под един процент (само с 0.60%) - до 661.23 пункта. Статистиката пък показва, че и BGBX 40, и BGREIT са добавили стойност и само BG TR30 е с минимален спад.  

Щурмът на банковите акции продължава, подкрепен вече и от добрите финансови резултати на кредитните институции през първото тримесечие. Тези книжа и през месец май отново бяха сред най-печелившите на "БФБ-София". Те бяха и сред тези, които активно подкрепиха възхода на SOFIX.

Четирите публични трезора минаха през проведените двадесет и една борсови сесии в пакет и поддържаха увереността на инвеститорите, че са направили правилния избор с покупката на такива книжа. После силното начало от първите две седмици - с най-високите месечни цени, беше "преодоляно" и губейки стойност в последните търговски дни, банковите акции отстъпиха до най-ниските си месечни цени. Въпреки това котировките остават стабилно над отчетените през април. А засиленото внимание към акциите на Централна кооперативна банка и на Първа инвестиционна банка тласна цените им до най-високите нива от началото на тази година.

Инвеститорите не бързаха да се освобождават от книжата си, в резултат на което бройката на изтъргуваните в майските борсови дни книжа е около два пъти по-ниска спрямо април. Общо 744 229 акции си прехвърлиха пазарните участници при 1 326 242 броя през четвъртия месец на тази година.

Усмивката продължава да огрява лицата на акционерите на

Първа инвестиционна банка

Макар и при нетолкова голям изтъргуван обем на акциите, книжата на третата по активи в България кредитна институция увеличаваха стойността си. За радост на инвеститорите котировките значително надскочиха априлските.

При сравнително активна търговия биковете изтласкаха акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) до 5.996 лв. за дял още в първата борсова сесия. Това е най-високата им стойност от началото на тази година, а достигането до подстъпите на шестте лева само потвърждава високите амбиции на пазарните участници.

Вместо нагоре обаче цените на тези акции отстъпиха надолу. Лъкатушейки по нервите на инвеститорите, книжата на ПИБ се смъкнаха до най-ниската си стойност за месеца - от 5. 216 лв. за един брой. Въпреки това тя е с 69 стотинки над месечното дъно през април.

Акциите на публичната банка приключиха май с 19 стотинки под стойността си от края на четвъртия месец и нямаше как в резултат на това и пазарната й оценка да не олекне. Така в края на май тя е с 3.35% по-ниска и ПИБ струва 615.67 млн. лева.

Търговията се успокои и само 229 784 книжа бяха обект на покупко-продажба. За сравнение, между портфейлите на инвеститорите през април "прелетяха" общо 369 607 акции.

В края на май акционерите на ПИБ решиха да не се разпределят дивиденти, а печалбата от миналата година в размер на 90.20 млн. лв. след данъци да бъде капитализирана. Съвместно с международния консултант Bain&Co продължава активната диверсификация в кредитния портфейл и намаляване на кредитния риск. Заедно с това сред приоритетите е и продажбата на някои от придобитите активи.

Акционерите са подновили и правото на управителния съвет с одобрението на надзорния съвет да може да взема решение за увеличение на капитала на банката до достигане на общ номинален размер от 210 млн. лв. чрез издаване на нови акции. Сега капиталът на банката е 110 млн. акции с номинална стойност 1 лев.

Засилен инвеститорски интерес се прояви отново към книжата на най-ликвидната българска публична банка -

Централна кооперативна банка

Дружеството увеличи печалбата си седем пъти на годишна база през първото тримесечие - до 8.5 млн. лв., което приятно изненада всички. А случилото се има голям принос котировките на акциите да бъдат изтласкани до невиждани през тази година стойности. В това си движение те увлякоха нагоре и двете гранични цени и те са най-високите през тази година.

Акциите отбелязаха поредно движение нагоре - търговията протичаше в рамките между 1.61 и 1.71 лв. за един брой. За пръв път през тази година котировките при Централна кооперативна банка (ЦКБ) се запазиха през всичките борсови сесии на равнището над 1.6 лв. за един брой. Добрата новина за инвеститорите е, че тези книжа се приближиха съвсем плътно до границата от 1.7 лв., която при това прескочиха през петия месец. Настойчивостта на борсовите играчи дори фиксира най-високата цена на 1.715 лв. за един брой от началото на 2017-а. През април инвеститорите бяха готови да броят най-много по 1.595 лв., за да имат такива книжа в портфейла си.

Тези радостни вълнения обаче траяха само три дни и след това котировките отстъпиха надолу. "Отслабването" свали книжата на трезора до най-ниската им стойност от 1.61 лв. за един брой. През април те опряха в дъното при 1.494 лева.

Въпреки тази моментна слабост оптимизмът около книжата на ЦКБ все пак възстанови цените й в края на май. След като добавиха осем стотинки към стойността си, акциите на трезора затвориха месеца при 1.631 лв. за дял. Този ръст вдигна още и пазарната капитализация на кредитната институция, която вече е 184.555 млн. лв. при 174.937 млн. лв. през април.

В резултат на сключените сделки на "БФБ-София" общо 449 408 акции смениха собственика си през май при 128 031 през четвъртия месец. Това беше достатъчно добра основа, върху която трезорът да остане най-търгуваната публична банка у нас.

Акциите на

Българо-американска кредитна банка

останаха сред търсените и бяха сред най-често следените от борсовите участници. А и началото на месеца беше повече от обещаващо. Търговията започна от 6.80 лв. за дял - цената, на която спря в края на април. Тя остана най-ниската за май (при 6.50 лв. за четвъртия месец).

В следващите дни книжата на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) продължиха да добавят по няколко стотинки всеки ден. И така до 17 май, когато книжата на кредитната институция стъпиха на месечния връх от 6.90 лв. за акция, който е четири стотинки под постигнатото през април.

Тъй като последната котировка, при която се търгуваха тези книжа през май, е със седем стотинки над тази от края на април, то и пазарната капитализация на банката на Цветелина Бориславова се увеличи с 1.03 процента. Така според борсовите играчи БАКБ беше оценена на 169.629 млн. лева.

Като отчетем и единадесетте търговски дни, без да е проявен интерес към книжата на БАКБ, то статистиката отброява по-малко покупко-продажби и общо 20 880 сделки с книжа на трезора при 27 282 през април.

Страстите около

ТЕКСИМБАНК

не бяха така бурни, а котировките запазиха равнищата си около постигнатите през април. След пируетите в последните два месеца през май борсовата търговия с книжата на трезора вървеше в познатите тесни рамки и при девет сесии, в които не се срещнаха офертите "продава" и "купува". В резултат и най-високата цена (2.501 лв.), и най-ниската (2.401 лв.) се смъкнаха под котировките от април. Ниската ликвидност на книжата на банката беше нарушена с една голяма сделка, а в крайна сметка играчите си размениха 44 157 акции.

По-ниската цена в края на месеца от 2.42 лв. спрямо април свали и пазарната оценка на ТЕКСИМБАНК с около четири милиона лева - до 67.496 млн. лева.

Предстоят летните отпускарски месеци, в които обикновено борсовият ентусиазъм утихва. Все пак може да се очаква, че до края на юни дивидентните вълнения ще поддържат пулса на пазара. Повечето публични дружества вече са насрочили общите си събрания, а акционерите на най-щедрите пресмятат печалбите си. Банките обявиха, че няма да разпределят печалбата си, но въпреки липсата на този "бонус" книжата им ще останат сред търсените и купуваните на "БФБ-София" и в следващите месеци, прогнозират анализаторите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във