Банкеръ Daily

Пари и пазари

Банковите акции дават знак за съживяване

Нетната печалба на Групата "Първа инвестиционна банка"се е увеличила за първото полугодие на тази година до 98.32 млн. лв., добавяйки 48.65 млн. лв. към положителния финансов резултат за същия период на 2018-а.


Очаквано сделките с акции на  публичните дружества през август бяха малко. Но наред с отпускарските настроения през този месец на годината и националната статистика отчете влошаване на бизнес климата. Общият му показател намалява с 3.1 пункта спрямо нивото си от юли, като понижение е регистрирано във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.


През август обикновено се публикуват счетоводните отчети за първото полугодие. И добрите финансови резултати на големите публични фирми винаги изпращаха индексите нагоре. Този път обаче това не се случи. Слабият интерес засегна цените на акциите на повечето компании, регистрирани за търговия на "Българска фондова борса" АД. Така че притежаването на дялови книжа донесе на инвеститорите повече притеснения, отколкото радост.

Понижението на индексите отрази съвсем точно преобладаващите мечи настроения на фондовия пазар. След като през юли основният бенчмарк на "БФБ-София" - SOFIX, "отслабна" с 1.21%, през следващия месец измерителят на "сините чипове" загуби още 2.28% от стойността си до 567.45 пункта. Това е най-голямата му загуба на месечна база за тази година. Само че нямаше как да е по-различно след като само три от включените в SOFIX 15 най-ликвидни компании бяха сред печелившите. Останалите емисии донесоха загуба на инвеститорите. Така SOFIX, завърши на 12-то място от общо 19 разглеждани пазари в региона на Централна и Източна Европа.

Числата от статистиката показват, че и останалите три индекса на "БФБ-София" - BG TR30, BGBX 40 и BGREIT, са се понижили. На този фон публичните банки бяха сред предпочитаните позиции за търговия и тя донесе много положителни трепети за някои, показва проучване на "БАНКЕРЪ". Особено доволни бяха акционерите в "Централна кооперативна банка" и "Първа инвестиционна банка" най-вече заради скока в цените на притежаваните от тях книжа. И докато те се радваха на повишаващите се котировки и пресмятаха печалбите си, други търсеха възможности за продажба или пък наблюдаваха събитията отстрани.

Акциите на "Българо-американска кредитна банка" и на "Тексимбанк" се препъваха през повечето борсови дни на август в нежеланието на пазарните играчи да търгуват с тях.

В крайна сметка в двадесет и двете августовски сесии инвеститорите в банкови книжа изтъргуваха общо 247 443 броя или с 10.23% повече спрямо юли.

Акциите на

"Централна кооперативна банка"

продължиха похода си нагоре по ценовата стълбица. Добавянето на стойност вдигна цените им над тези от предишния месец.

Очакванията на инвеститорите бяха възнаградени още във втората борсова сесия след като котировките скочиха до 1.7381 лв. за брой - най-високата цена, плащана за книжата на ЦКБ от февруари насам. (През юли пазарните участници плащаха за тях най-много по 1.6499 лева). В следващите дни последва корекция надолу, а натискът от  разпродажби смъкна цената. Акциите на кредитната институция продължиха да губят от стойността си до края на месеца, като даже минаха и през най-ниската си августовска котировка - 1.5468 лв. Добрата новина за инвеститорите е, че това все пак е най-високото дъно през 2019-а.

Плахите опити за растеж не дадоха резултат, но бяха съпроводени със значителни обеми изтъргувани книжа, които донесоха добри печалби за някои от борсовите играчи. Тази активност нареди книжата на ЦКБ сред най-ликвидните позиции на "БФБ-София". През август брокерите помогнаха за прехвърлянето на 187 752 броя при 119 408 през юли.

Отстъплението при тези акции в последните дни на осмия месец стана причина да загубят шест стотинки от цената си в сравнение с края на юли. Това пък дръпна надолу пазарната капитализация на банката от групата "Химимпорт". Така според инвеститорите оценката й падна до 202.5 млн. лв., но пък за втори пореден месец остава над границата от двеста милиона.

Биковете се развихриха при книжата на

"Първа инвестиционна банка"

Това е и причината за продължаващото повишение на цените им. И най-важното - през август те се задържаха над ключовите за тях три лева за един брой. Което съответно помогна техните две крайни котировки да достигнат нови равновесни нива, при това над отчетените за юли.

Все пак търговията започна при 3.20 лв. за дял, което си остана най-ниската цена за осмия месец. Следващите дни обаче показаха, че сметките на инвеститорите са били верни и че в книжата на Първа инвестиционна банка (ПИБ) има още "хляб". Наддаването за тях тласкаше нагоре котировките и те уверено прескочиха прага от 3.20 лева.

Акциите на ПИБ продължиха да трупат стойност и страстите бяха нажежени до последния борсов ден, когато затвориха търговията при 3.2916 лева. Тази цена се оказа най-високата за тях през месеца.

Тъй като цената на 30 август бе с дванадесет стотинки над стойността на тези книжа от края на юли, то и пазарната оценка на ПИБ набъбна с над 13 млн. лева. Според борсовите участници в този ден банката е струвала 362.08 млн. лева.

Въпреки повишаващите се цени, инвеститорите не бързаха да осребряват това свое вложение. По тази причина бяха изтъргувани само 41 486 акции или почти два пъти по-малко спрямо предишния месец.

Добри новини все пак имаше и за инвеститорите в акции на

"Тексимбанк"
Макар че сделки с тях се осъществиха само в два от борсовите дни, цената им скочи до 2.7967 лв. за брой. Тя беше постигната в покупко-продажба с по-голям пакет от 18 000 книжа. И тъй като тази котировка е с тринадесет стотинки над платената в последния ден на юли, то и пазарната оценка на "Тексимбанк" се придвижи нагоре с около четири милиона. Според участниците на пазара кредитната институция е струвала 78.29 млн. лева.

Малко инвеститори се възползваха от възможността да търгуват с акциите на

"Българо-американска кредитна банка"

В две от търговските сесии офертите "купува" и "продава" се срещнаха, но това не донесе никаква промяна в котировките, които си останаха на нивото от юли - между 6.45 и 6.50 лв. за брой. По тази причина и пазарната капитализация на банката на Цветелина Бориславова остана на нивото от седмия месец - 74.59 млн. лева. Заради свитата търговия с тези книжа, борсовите играчи си размениха само 150 акции.

На практика фондовият пазар върви от началото на годината без много ясна посока, като изключим покупко-продажбите на банкови акции. Те сякаш се очертават като най-печелившото вложение и през следващите месеци. Иначе инвеститорите очакват на "БФБ-София" най-после да се появи нова публична компания. Според анализаторите интересът към фондовия пазар би се върнал след разширяването на кръга от атрактивни дружества. Впрочем българската фирма за биометрични системи "Биодит" взе първия ваучер за листване на борсата и трябваше да е предвестник на борсовата пролет, но през август Комисията за финансов надзор не одобри проспекта й за публично предлагане.

Депозитните страсти са другата пречка за търговията на капиталовия пазар. Независимо че лихвите по спестяванията се понижиха сериозно, домакинствата продължават да кътат парите си в банките. Статистиката от БНБ показва, че българите са спестили смайващите 31 млрд. лв. за последните десет години. В края на декември 2008-а на влог е имало 21.9 млрд. лв., а към юли тази година - малко над 53 млрд. лв. стоят в депозити. При заемите също има повишение, но с много по-бавни темпове. Което пък показва, че предприемачеството не е съвсем по вкуса на българина.

Още едно число буди размисли. Според данните от централната банка за посочения период милионерските сметки са се увеличили близо десет пъти. През 2008-а е имало 98 души с влог над 1 млн. лв., а през 2019 г. те вече са 916.

Facebook logo
Бъдете с нас и във