Банкеръ Daily

Пари и пазари

Банките може да загубят 280 млрд. долара приходи от глобални платежни операции

Банките вероятно ще изгубят 280 милиарда долара приходи от платежните си операции до 2025 г. Това показва нов доклад на Accenture, според който причина за тези пропуснати финансови постъпления ще стане нарастващата популярност на новите стартиращи компании, които започват да работят незабавно и безплатно в този сектор.

Глобалният разплащателен бизнес, който покрива всичко от картови разплащания до трансфер на пари в чужбина, се доминира от банките, като само през тази година пазарът ще достигне 1.5 трилиона долара, се посочва в изследването, цитирано от Ройтерс. В световен мащаб до 2025 г. се очаква тази сума да нарасне до 2 трилиона долара, но банките вероятно ще загубят около 280 милиарда долара или 15% от приходите си от глобални платежни операции.

Банките са изправени пред нарастваща конкуренция от страна на финансови стартъп компании като Stripe и Square, както и технологичната платформа PayPal и подобни на лондонската TransferWise, които предлагат валутни плащания на клиенти на дребно и малки бизнес клиенти с по-ниски такси. Повечето разплащателни услуги стават моментално като се премахва необходимостта от кредитни карти, които печелят приходи на банките, а в бъдеще този тип услуги ще стават все по-директно насочени към крайния търговец, използвайки нова технология, прогнозират още от Accenture. По-голямата конкуренция ще доведе до свиване на маржовете и ще ускори тенденцията към безплатни плащания.

"Вместо да са начело на новата вълна на процъфтяващия пазар на плащания, банките усещат натиска от новата конкуренция и виждат, че маржовете им се свиват. Сблъскваме се с неизбежен свят на мигновени и безплатни плащания, което създава проблеми за банките", отбеляза ръководителят на екипа за глобални плащания на Accenture Гарет Уилсън. Според доклада, на база проучване на тенденциите в начина, по който потребителите плащат, се прогнозират промени в бъдещото поведение на доставчиците на плащания, технологиите и регулациите, които ще доведат до вероятна загуба на приходи за банките. Accenture изчислява, че разплащателните услуги без такси биха изложили на риск 8% от приходите от платежни услуги на банките, а други 3.9% са застрашени от небанкови конкуренти като моменталните плащания могат да отнемат още 2.7% от приходите. За кредиторите ще бъде необходимо изграждането на нови дигитални бизнес модели, а плащанията с едно кликване ще бъдат новата норма за тях, посочват още експертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във