Банкеръ Daily

Пари и пазари

Банките, които се търгуват на БФБ, формират 13,8% от оборота и 3,1% от сделки на пазара

В края на юни тази година основните индекси на "Българска фондова борса" (БФБ) се изменят разнопосочно. Основният борсов индекс SOFIX отбеляза спад с 2,2%, широкият измерител BGBX40 губи 0,9%, докато BGREIT, който измерва представянето на дружествата, които инвестират в недвижими имоти и равнопретегленията BGTR30 нарастват - съответно с по 3,5% и с 0,9%, спрямо края на първото тримесечие на тази година. Това четем в тримесечния анализ, изготвен от Асоциацията на банките в България с основни акценти върху икономиката и банковия сектор на България в периода между април и юни.

През второто тримесечие българският индекс SOFIX е с четвърти най-малък спад сред водещите индекси на борсите в региона на Централна и Източна Европа.
Към 30 юни пазарната капитализация на БФБ (Основен пазар BSE и Алтернативен пазар BaSE) се повишава минимално - с 0,8% на тримесечна база, до 30,74 млрд. лв. (20,9% oт прогнозния БВП) от 30,49 млрд. лв. (20,7% от БВП).
В периода между април и юни оборотът на "Българска фондова борса" нараства с 7,5% спрямо първото тримесечие на тази година, до 225,71 млн. лева. На годишна база обаче е отчетен ръст от 36,1 процента. През втората четвърт на годината броят на сделките бележи понижение от 36,2% на тримесечна, а на годишна база се отбелязва повишение от 11,1 на сто. Покупко-продажбите на БФБ между април и юни достигат 19 887 броя.
През второто тримесечие на тази година банките, чиито акции се търгуват на БФБ, са "Първа инвестиционна банка" АД, "Централна кооперативна банка" АД, Тексим Банк" АД и "Българо-американска кредитна банка" АД. Те формират 13,8% от оборота и 3,1% от общите сделки на регулиран пазар (на принципа на двойно отчитане). За месеците между април и юни банките, членове на БФБ, са сключили 3,6% от всички сделки и са реализирали 43,7% от оборота на регулиран пазар.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във