Банкеръ Weekly

Пари и пазари

БАНКЕРИ КРЪЖАТ ОКОЛО КЛИЕНТИ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Мощният ръст на цените на суровия петрол насочи интереса на банковите среди от САЩ и от Европа към Близкия изток. Упоритото ухажване на клиенти от региона даде своя първи резултат на 2 май. Тогава германският банков първенец Дойче Банк съобщи, че е спечелил мандат за единствен мениджър на кредитна линия в размер на 1 млрд. щ. долара за индустриалния гигант от Саудитска Арабия SABIC.
По стандартите на международните дългови пазари и от гледна точка на купищата пари, които се стичат към Близкия изток, тази сделка не е особено голяма. Ролята на Дойче Банк като единствен мениджър на финансирането обаче е изключително показателна, защото то е структурирано като ислямски заем. С други думи - съобразено е със забраната да се отпуска кредит срещу лихва и е използвана схемата, известна като murabaha. Освен това операцията по уреждането на заем за 1 млрд. долара е най-голямата в историята на ислямския дългов пазар.
През последните месеци ислямският финансов сектор отчете солидно увеличение благодарение на устрема на банкерите да разработват нови продукти. Според последните оценки на правната кантора Клифърд Чанс за Бахрейн този сектор вече е на стойност 200 млрд. щ. долара, като е нараствал средно с по 15% през всяка от последните три години. В някои негови ниши ръстът е още по-висок, особено при емисиите на ислямски облигации (sukuks). Най-мощният двигател на растежа са високите цени на нефта и последвалият бизнес бум в Близкия изток. Друг изключително важен фактор е упорито процъфтяващото чувство за религиозна идентичност, набрало скорост след терористичните атаки срещу САЩ от 11 септември 2001 г. и последвалите затруднения арабски граждани да инвестират в американски активи.
Първоначално раздвижването в сектора бе плод главно на упоритата работа на ислямските банки от Близкия изток и от Азия, които създадоха първите продукти, съобразени с ислямските закони. Те обаче стимулираха и другите банки да се задействат и да се включат в подялбата на тортата. В началото на годината Барклейз кепитъл от Великобритания бе един от мениджърите на емисия от ислямски облигации с общ номинал 3.5 млрд. щ. долара, която пуснаха Корпорацията на свободните зони, пристанищата и митниците на Дубай. Водещ участник в тази продажба беше Ислямската банка на Дубай, а ролята на Барклейз кепитъл бе да помогне за пласиране на емисията на международните пазари, не само на регионалните.
Американският банков гигант Ситигруп също се стреми да разшири дейността си в областта на ислямските финансови инструменти. Неотдавна групировката създаде съвместно с Дау Джонс първия специфичен индекс на ислямските sukuks облигации, който ще следи промяната в цените.
Миналата седмица международната рейтингова агенция Мудис обяви, че ще открие офис в Дубай, за да предлага кредитни оценки на ислямските инструменти. А Дойче Банк съобщи на 2 май, че планира да открие първия си офис в Саудитска Арабия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във