Банкеръ Daily

Пари и пазари

Банкер на "Ейч Ес Би СИ" е диагностициран с коронавирус

Служител в отдела за проучвания на банковата група "Ейч Ес Би Си холдингс" в лондонския "Манхатън" - "Канари Уорф" - е дал положителен тест на китайския коронавирус, което е наложило спешна частична евакуация. Това е първият официално докладван случай на заболяването в голям банков офис в английската столица.

Дейността на дилърите и на брокерите на "Ейч Ес Би Си" не е засегната и продължава да следва обичайния си ритъм, съобщава пожелало анонимност лице. Евакуираният отдел за проучвания е бил почистен основно и дезинфекциран, допълва добре информираният източник.

Ръководството на "Ейч Ес Би Си" е ограничило международните бизнес-пътувания на служителите. Подобни командировки са разрешени само "ако е абсолютно необходимо да се изпълнят ангажименти към банкови клиенти или регулаторни органи, дори в държави без съобщени случаи на заболяването", става ясно от вътрешна разпоредба, потвърдена от говорител на "Ейч Ес Би Си".

Банките в Лондон изпробват как ще сработят плановете им за извънредни ситуации в случай, че се наложи по-голяма евакуация. "Голдмън Сакс груп" тества резервни търговски операции в южния лондонски район - Кройдън. "Джей Пи Моргън Чейз" се подготвя за потенциално преместване на персонал в Бейсингстоук - на 45 мили югозападно от британската столица, съобщава агенция "Блумбърг". "Ситигруп" провежда тестове в резервната си сграда в "Люишъм" - югоизточен Лондон, твърди добре информиран източник. "Моргън Стенли" пък изпробвал системи за търговия в собствена резервна сграда близо до летище "Хийтроу", съобщава запознато с плановете на американската банка лице.

Швейцарската "Ю Би Ес груп", която осъществява по-голяма част от инвестиционната си банкова дейност от Лондон, съобщи, че е забранила на всичките си служители да пътуват в командировки, ако те не са жизнено важни за бизнеса. На онези, които са били в Китай, Южна Корея, Италия или Иран, пък е наредено да работят от домовете си или да излязат в отпуск за срок от 14 дни след завръщането им. 

Френската "Би Ен Пи Париба" е подсигурила резервно помещение в Ромфорд в източните покрайнини на Лондон.

Британският финансов регулатор съобщи на 4 март, че следи дали компаниите не заобикалят задълженията си докато подготвят евакуация и тестват компютърните системи. Във финансовото сърце на Лондон работят 522 хил. души или 10% от общата работна сила на столицата. Агенцията за финансови услуги контролира глобалния финансов център, където всеки ден се осъществяват валутни сделки със среден размер 6.6 трлн. щ. долара, клирингова къща за деривативи и инвестиционни компании от цели свят. Като се има предвид значението на Лондон за световните пазари, е повече от очевидно, че ще има издънки, ако много търговци заболеят или преминат на резервни дейности.

Броят на заболелите от COVID-19 във Великобритания доближава 100 души. Сред европейските държави най-широко е разпространена заразата в Италия. Тя вече е засегнала финансовия център в Милано, а италианският банков лидер "УниКредит" е съобщил, че някои служители са се заразили от коронавируса. 

В Испания "Банко Билбао Биская Аргентария" е отложила деня за среща с инвеститорите, планиран за 25 март, заради наложените ограничения на пътуванията. Тъй като банката е задължена по закон да провежда годишни събрания на акционерите и повечето от тях са местни жители, обявеното за 13 март акционерно събиране засега остава.

"Банко Сантандер" съветва служителите си да отложат срещите с големи групи хора и да избягват пътуванията, които не са наложителни.

Японската "Мидзухо файненшъл груп" пък е започнала да размества някои от отделите си между двата си централни офиса в Токио, за да тушира последствията от евентуален взрив на заразата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във