Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Банк России" спря възхода на рублата с рязка лихвена редукция

Руската централна банка предприе третото си за последния малко повече от месец понижение на лихвения процент и обяви, че кредитните разходи могат да продължат да падат. С което, поне засега, спря поскъпването на националната валута, достигнала рекордни от 2018-а насам котировки към зелените пари и към еврото.  

"Банк России" свали базовата лихва от 14% на 11% на извънредно съвещание на 26 май, чието свикване обяви ден по-рано. Всичките 23 икономисти, които е анкетирала агенция "Блумбърг", са прогнозирали лихвена редукция, но с не повече от 200 базови пункта. Рублата поевтиня след лихвената новина и продължи да се търгува на по-слаби нива за втори пореден ден. 

След нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции на Запада, руската валута буквално се удави, което наложи въвеждането на извънредни мерки, включително капиталов контрол и увеличение на основната лихва до 20 процента. Те стабилизираха обстановката и не само върнаха рублата към живот, но предизвикаха нежелателно поскъпване под 60 рубли за един щ. долар. Това принуди "Банк России" да започне постепенно да облекчава капиталовия контрол и другите финансови ограничения и да понижава лихвите, като след последното орязване премахна почти изцяло извънредното затягане на паричните условия отпреди три месеца.

В официално изявление след съвещанието на 26 май паричните стратези на институцията почти не обърнаха внимание на валутните промени и се ограничиха до коментара, че валутният курс допринася за намаляване на инфлацията. Те посочват, че "външната обстановка за руското стопанство все още е наситена с предизвикателства, които ограничават значително икономическата активност" и отчитат "известен спад на рисковете за финансовата стабилност, позволяващ облекчаване на някои мерки от капиталовия контрол".

В очакване на по-нататъшни лихвени понижения рублата поевтиня с 2.6% към щатския долар и в 12.23 българско време се предлагаше срещу 61.60 рубли за един долар след като в началото на седмицата бе поскъпнала до почти 56 рубли за долар. 

Икономисти прогнозират като вероятни още лихвени редукции, защото стабилните финансови пазари и изчезващият ценови натиск отвързват ръцете на паричните стратези. Президентът Владимир Путин пък се хвали, че подемът на рублата е признак, че страната му е преодоляла безпрецедентните западни санкции.

Не трябва да се забравя обаче, че износът на руски суров петрол и природен газ все още е изключен от наказателните мерки, което всяка седмица вкарва милиарди долари и евро в руската хазна. Но спадащият износ и рестрикциите за покупка и прехвърляне на средства зад граница прави безсмислено търсенето на твърда валута. Което означава, че оттук нататък едва ли ще има сериозно поевтиняване на руската парична единица, защото лихвените промени почти не могат да повлияят на динамиката на курса долар/рубла.

Facebook logo
Бъдете с нас и във