Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Бандата на Reddit" се нахвърли върху среброто

Среброто попадна в центъра на вниманието на дребните инвеститори, които през последните седмици щурмуват целенасочено установения финансов ред. Масовите покупки качиха цената на скъпоценния метал до най-високата стойност за последните осем години и нажежиха дебата за мощта и възможностите на вдъхновените от форума Reddit спекуланти да атакуват все по-едри цели. 

Най-активно търгуваните на борсата COMEX сребърни фючърсни контракти (с доставка през март) скочиха до 29.44 щ. долара за тройунция в ранното утро на 1 февруари, а до обяд надхвърлиха 30 долара за тройунция. "Сребърният" фонд на "Блек Рок" (iShares Silver Trust) - най-голямото търгувано на борсата дружество, което следва тренда на метала, отчете безпрецедентен нетен приход от 944 млн. долара на 29 януари.   

Подобно на добре отработената и изпитана стратегия с фирмените акции на GameStop и на други компании с малка пазарна капитализация, подемът на среброто може да се проследи до канала wallstreetbets на Reddit. Един от постовете в него от миналата седмица представя метала като "най-големият къс актив в света" и насърчава търговците да насочват пари към iShares Silver Trust. 

Среброто обаче може да се окаже прекалено голям залък за новоизпечените спекуланти, защото се различава съществено от книжата на фирми като GameStop. 

От една страна, целенасочените къси продажби на метала (залози, че цената му ще падне) се доказват ного по-трудно, защото паричните мениджъри имат дълги позиции (залагащи на поскъпване) в суровината от средата на 2019-а, показват данни на щатската Комисия за търговия на фючърсни контракти. 

На второ място, пазарът на сребро е по ред показатели много по-дълбок и ликвиден от този на книжата на по-дребните компании, каквато е GameStop. Дребният търговец на видеоигри е имал пазарна капитализация от около 1.4 млрд. долара в средата на януари преди организираните играчи от Reddit да я качат 16-кратно. Докато оценката само на среброто, което е в трезорите в Лондон, е около 48 млрд. долара. 

Нещо повече, не е ясно колко дълго дребните инвеститори ще останат в търговията със сребро, защото вече се чуват гласове на видни членове на wallstreetbets против тази стратегия. 

Във всички случаи, скъпоценната суровина може да зададе тона на търговията през тази седмица и да помогне на паричните мениджъри да преценят до каква степен причинените от Reddit пазарни колебания ще повлияят на рисковите им модели и евентуално на пренасочването от едни към други активи.  

Призивите за покупка на сребро започнаха да се появяват на wallstreetbets на 27 януари когато манията около GameStop достигна истерични измерения. Повод беше твърдението, че банките умишлено манипулират цените на скъпоценните метали, за да прикрият реалната инфлация. 

На практика, среброто се търгуваше доста силно през миналата година, поскъпвайки с над 50% заради слабия долар и надеждите за скорошен край на пандемията. Металът бе подкрепен и от позитивните коментари на големи банки от Уолстрийт. "Голдмън Сакс груп", например, определи среброто като "предпочитан скъпоценен метал" в анализ за клиентите си от 27 януари и прогнозира, че то ще достигне 30 долара за тройунция. А нетните залози в полза на суровината на парични мениджъри са скочили до най-високото си количество за периода от 5 до 26 януари, по данни на Комисията за търговия на фючърсни контракти. 

Това обаче не възпря някои дребни инвеститори да се включат в играта. До неделя (31 януари) продавачите на сребро в наличност, включително Apmex, наричан често "Уолмарт" на предметите от скъпоценни метали в Северна Америка - се оплакаха, че не са могли да изпълняват заявки до отварянето на азиатските пазари заради рекордното търдене. Което принудило компанията да прекрати временно сребърните продажби - безпрецедентен случай във фирмената история. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във