Банкеръ Daily

Пари и пазари

Балонът на криптокредитите се раздува

Пазарът за криптозаеми е напът да се взриви, предупреждават бивши търговци от Уолстрийт, които в момента гонят бързи печалби от цифровите активи. Нишата, оценявана на около 5 млрд. щ. долара срещу почти нула преди две години, и броят на платформите за кредити бързо се размножават, по информация на компанията за данни от бранша Graychain, цитирана от агенция "Блумбърг".

Картината, която представят анализаторите, е до болка позната на традиционните финансови експерти: хлабави кредитни стандарти; прекалено много пари, преследващи твърде малко кандидати за заеми; растящо желание за поемане на риск. И макар че количеството отпуснати кредити е прекалено малко, за да разтърси света, опасенията на търговците са предупреждение, че новите технологии не  могат да избягат от финансовите цикли на разцвет и погром.

Най-новият кредитен пазар на планетата се роди от пепелта на колабиралите през 2018-а цифрови активи. Тогава собствениците на виртуални монети, които не искаха да ги продават на безценица, започнаха да ги отдават под наем, за да получават доход от лихви или ги предоставяха като залог по отпуснати кредити. Бизнесът позволяваше също на търговците да заемат дигитални пари за къси продажби. Именно така започнала и кредитната дейност на фирмата на Майкъл Моро - Genesis - с финансиране на залози срещу Bitcoin. Сега тя е сред най-големите "доставчици" на цифрови заеми с отпуснати кредити за над 2 млрд. щ. долара от март 2018-а насам. 

При стандартен заем в Bitcoins клиентите трябва да предоставят залог от 1.2 млн. щ. долара за всяко задължение от  1 млн. долара във виртуалната валута при годишна лихва от 5% - рязък спад от близо 11% при прохождането на дейността. Ако цената на Bitcoins се повиши в периода на кредита, длъжникът трябва да внесе допълнително долари в залога или да погаси дълга. Ако цените на криптомонетите паднат, длъжникът може да си поиска обратно част от гаранцията. Моро споделя, че растящата конкуренция води до цени, които не отговарят на поетия риск и на размера на залога. 

Подобни кошмари от кредитния риск преследват и Джейсън Ърбан - бивш търговец в DRW Holdings и "Голдмън Сакс груп", който в момента е главен изпълнителен директор на фирмата DrawBridge Landing в Чикаго,която отпуска  криптокредити.

На противоположното мнение е Алекс Машински - основател на кредитната платформа Celsius Network. Той посочва, че заемите се отпускат основно на институции със силни процедури за съобразяване с правните норми и с управлението на риска. За него най-голямата опасност идва от криптодеривативите, продавани на неопитни индивидуални инвеститори при солидна кредитна подкрепа. 

Българинът Антони Тренчев, който е един от основателите на кредитната фирма Nexo, пък споделя, че окуражава кредитиране при максимум 50% съотношение  на заемите към задълженията. 

Засега е трудно да се прецени колко големи ще са щетите от кредитно събитие: то може да мине незабелязано за широката икономика и евентуално да доведе до спад на пазарната оценка на крипоактивите, ако вълна от ликвидации на позиции доведе до принудителни продажби, коментира  пък Моро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във