Банкеръ Daily

Пари и пазари

Байдън развързва държавната кесия

Джо Байдън

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще поиска от Конгреса да одобри мерки в размер на 1.9 трлн. щ. долара за незабавно подпомагане на поразената от пандемията икономика на САЩ. Което вероятно ще предизвика остра опозиция от страна на републиканците заради разточителните разходи, включени в пакета.

Представеният на 14 януари проект, наречен "Американски спасителен план", предвижда 400 млрд. долара за управление на COVID-19, над 1 трлн. долара под формата на директни облекчения и 440 млрд. долара за общините и бизнеса. Той е над два пъти по-щедър от одобрения през миналия месец фискален пакет от двете камари на Конгреса, който беше активно атакуван и оспорван от Доналд Тръмп.

Някои от мерките, включително паричната помощ за щатските и регионалните управи и за здравеопазване, вероятно ще изскват одобрението на 60 членове на Сената, който е поделен поравно (50/50) между демократи и републиканци, а решаващият глас е на вицепрезидента Камала Харис. Средствата за обезщетенията за безработица, паричните стимули за домакинствата и вероятно минималната заплата, биха могли да минат с обикновено мнозинство като специален бюджетен инструмент. 

В спасителния план са заложени 350 млрд. щ. долара за щатските и регионалните управи, което е повече от два пъти над подкрепените от членовете на Републиканската партия 160 млрд. долара от миналогодишния компромис и под поисканите почти 500 млрд. долара от Нанси Пелоси и съпартийците й демократи.  

По-важните елементи на "Американския спасителен пакет" са, както следва:

- 1400 щ. долара под формата на директните плащания към американците, които, прибавени към вече одобрените през минала година 600 долара, правят по 2000 долара на пълнолетен гражданин;

- по 400 долара седмично допълнителни обезщетения при безработица;

- увеличение на минималната надница до 15 щ. долара на час;

- 130 млрд. долара в помощ на училищата за възстановяване на присъствения учебен процес;

- 160 млрд. долара за финансиране на националната програма за ваксиниране, тестване и други антипандемични мероприятия;

- 30 млрд. долара в подкрепа на наемателите и дребните собственици на имоти;

- 25 млрд. долара за грижи за децата.

От екипа на Байдън твърдят, че в плана за стимулиране на националното стопанство са включени предложения на членове на Конгреса, както и на губернатори и на кметове, с които са били проведени консултации през миналите седмици. Самият Байдън заяви, че обстановката изисква незабавни действия. 

Необходимотта от спешна икономическа подкрепа бе потвърдена часове преди обявяването на новия проект за стимули когато излезе официалната информация, че подадените през миналата седмица молби за обезщетения при безработица са скочили най-рязко от март 2020-а насам. Почти 965 хил. американци са поискали пари от държавата - число, което надхвърля бройките от най-тежките дни на рецесията през 2007-2009-а.

Демократите уверяват, че ще положат усилия да прокарат пакета от стимули на Байдън до средата на март когато изтича срока на действащите специални обезщетения при безработица. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във