Банкеръ Daily

Пари и пазари

Байдън деблокира 50 млн. барела петрол от стратегическия резерв

САЩ ще деблокират 50 млн. барела суров петрол от стратегическия си резерв съвместно с Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Великобритания - безпрецедентен координиран опит на най-големите потребители на черно злато в света да охладят цените.

32 млн. барела от американския петрол ще бъдат пуснати през следващите няколко месеца, а 18 млн. барела ще са за ускорено предлагане от предварително оторизирана продажба, информира в официално изявление Белият дом на 23 ноември. 

Официален представител на администрацията на президента Джо Байдън е казал на репортери, че барелите с гориво ще започнат да се доставят от средата до края на декември. Американският кабинет е готов да предприеме и други, засега необявени стъпки, ако се наложи.

Новината понижи котировките на черното злато: фючърсните контракти на сорт WTI с доставка през януари паднаха с 1.5% - до 75.61 щ. долара за барел в ранното утро в Ню Йорк, а няколко часа по-късно компенсираха загубата с повече от два долара - до грубо 77.75 долара за барел. Суровият петрол сорт "Брент" с доставка през януари се търгуваше за малко над 81 долара за барел. 

Решението за колективната акция идва след отказа на ОПЕК и приятели да увеличат добива на суровината заради повишеното търсене и е своеобразна дипломатическа победа за Вашингтон и предизвикателство към Рияд, Москва и другите производители от групата.

Това обаче е просто една спечелена битка, но не и войната и крие доста рискове. Официални представители на ОПЕК+ вече предупредиха, че могат да преосмислят плановете си да увеличат собственото си производство, които трябва да обсъдят на поредното си съвещание на 2 декември.

Случващото се е поредното сражение за контрол на глобалния енергиен пазар. Разногласията заплашват да нарушат петролната геополитика и поставят на карта цената на най-важната световна суровина точно когато политици и централни банкери се борят с най-мощния инфлационен натиск за последните повече от десет години. Напрежението е и поредното доказателство за обтегнатите отношения между Вашингтон и Рияд, които винаги са били гръбнакът на връзките на американците с Близкия изток. 

Байдън кандардисва от седмици най-едрите азиатски потребители да деблокират координирано известни количества петрол от стратегическите си резерви. Този път обаче към обичайните партньори е включен и големият конкурент Китай, като разговори по темата са били водени и по време на виртуалната среща на стопанина на Белия дом с китайския му колега Си Дзинпин в началото на миналата седмица.

Съвместната акция е най-голямото частно уредено "разтоварване" на стратегически петролни резерви на водещи глобални икономики. САЩ и партньорите им са деблокирали координирано стратегически петролни запаси и преди. Това се случи през 2011-а след резкия спад на предлагането в резултат на войната в Либия - една от страните членки на ОПЕК. Тогава обаче реализирането на 60 млн. барела е координирано от Международната енергийна агенция. 

Отправената покана за сътрудничество към Китай пък е безпрецедентно предизвикателство към петролния картел, който влияе на котировките на суровината повече от пет десетилетия. Китай, който е внасял средно по около 10 млн. барела дневно през тази година, се сблъсква с огромен вътрешен енергиен недостиг, довел до въвеждането на режим за потребление.  

Пекин не посяга за първи път към стратегическите си запаси, за да свали петролните котировки. През септември е бил проведен първия публичен аукцион, на който са предложени 7.4 млн. барела - по-малко от девния внос на страната. Преди търга са били осъществени и частни продажби от резерва. На 18 ноември агенция "Ройтерс" огласи  новината, че Китай пуска на пазара известни количества черно злато от стратегическия си резерв, за да укроти цените на енергията и свали петролните котировки под 80 долара за барел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във