Банкеръ Daily

Пари и пазари

B2Holding продава дъщерната "Агенция за събиране на вземания"

В сектора за изкупуването на вземания в България предстои голяма сделка. Софийската „Ди Си Ей Мениджмънт“ ЕАД е уведомила Комисията за защита на конкуренцията за намерението си да осъществи концентрация посредством придобиване на контрол върху „Агенция за събиране на вземания“ ЕАД - София - една от водещите компании в изкупуването на вземания в страната.
Основният предмет на дейност на „Ди Си Ей Мениджмънт“ е свързан с придобиване на вземания по кредити и друга форма на финансиране; факторинг, след получаване на съответното нормативно предвидено разрешение от компетентен орган.

Дружеството, което ще бъде купено - „Агенция за събиране на вземания“, е специализирано в придобиване на портфейли с обезпечени и необезпечени задължения от банки, финансови институции, доставчици на комунални и телекомуникационни услуги и други. То е създадено през 2010 г. и е вписано в регистъра на финансовите институции на БНБ. През 2016 г. става част от норвежкия B2Holding.“ "Агенция за събиране на вземания“ е член на Асоциацията за управление на вземания. Фирмата е партньор на банки, небанкови финансови институции и телекомуникационни компании. От началото на дейността си тя е придобила над 500 отделни портфейла с вземания и е един от най-големите инвеститори в необслужвани кредити в България. Едноличен собственик на капитала на компанията е "Би2Кепитъл холдинг" ЕООД (B2Kapital Holding S.a r.l.) - Люксембург, което пък е част от норвежкият B2Holding.

Припомняме, че в средата на август една от водещите компании за изкупуване на вземания в Европа - норвежката B2Holding ASA, обяви, че е подписала договор за продажбата на дъщерното си дружество в България - "Агенция за събиране на вземания", на българска SPV компания (от английски special purpose vehicle - компания със специална цел, или "проектна компания", създадена за изпълнението на конкретен проект или за конкретна цел). Покупко-продажбата е резултат от тръжна процедура с конкурентно наддаване. Консултант е Alantra Corporate Portfolio Advisors Limited. Сделката ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи, уточниха тогава от норвежкия холдинг.

B2Holding ASA е базирано в скандинавските страни холдингово дружество за изкупуване и управление на вземания с присъствие в повече от 20 европейски държави. Компанията отчита значителен ръст на бизнеса си от създаването си през 2011 г. и се утвърждава като една от водещите в изкупуването на дългове и предоставянето на услуги в сектора на обслужване на задължения. Централата на компанията е в Осло, Норвегия. Акциите й се търгуват на фондовата борса в Осло.

Съгласно уведомлението от кандидат-купувача се очаква операцията да окаже въздействие върху пазара на придобиване на вземания по кредити в България.
Купувачът иска от КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. От регулатора коментираха, че в тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.
Съобщението е изготвено от уведомителя, като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на тази сделка, уточняват още от регулатора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във