Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Азия не пести изненади

Китай, където инфлацията продължава да показва признаци на забавяне, не позволява на пазарните играчи да отклонят поглед от него. Индексът на потребителските цени в най-голямата азиатска икономика показа нарастване от 1.8% за юли, сравнено с 2.2% през май. Това забавяне в темпа на инфлацията за пореден път породи очаквания на китайската централна банка да се намеси и да поразхлаби монетарния режим и да намали основните лихви в страната. Капиталовите пазари в Китай, а и в Южна Корея и в Тайван, чийто основен експортен партньор е най-многолюдната страна, показаха значително нарастване през седмицата. Широкият индекс на китайската фондова борса Shanghai Composite се повиши с близо 2% през седмицата, докато ръстът на корейския KOSPI се равняваше на близо 5%, а този на тайванския TWSE бе приблизително 3 процента. Обменният курс на юана спрямо щатския долар, разбира се, остана почти без изменение - 6.35 юана за долар, което се дължи на липсата на свобода при обмяната на китайската валута.


Най-печеливша от спадащата инфлация в Китай се оказа Южна Корея. Вонът поскъпна с 0.8% спрямо щатския долар, което се дължи главно на подобрените перспективи за износа, който съставя почти половината от корейската икономика. Евентуалните икономически стимули в Китай допринесоха за поскъпването и на индийската рупия, и на малайзийския рингит - и двете валути повишиха стойността си с около 0.8% спрямо щатския долар през изминалата седмица.


Възможното намаляване на лихвените нива и вливането на финансови стимули за растежа на Китай отекнаха и на валутните пазари в Тихоокеанския регион. Данните за икономиката на Австралия продължават да са добри. Доклад на статистическата служба в Сидни показа, че австралийската икономика е добавила 14 000 работни места през юли и така нормата на безработица в страната, която засега понася кризата най-добре от развитите икономики, отбелязва спад от 0.1% и е вече 5.2 процента. Докато при курса австралийски - щатски долар не се наблюдаваха почти никакви промени поради сходните позитивни данни за двете страни през седмицата, еврото се спусна до рекордно дъно спрямо австралийската валута. Обменният курс между тях достигна до 1.1617 австрал. долара за евро, което е най-ниското му ниво повече от пет години. Еврото поевтиня само през изминалата седмица с цели 0.9 процента.


Интересно бе развитието и на търговията между австралийския и новозеландския долар през седмицата. Въпреки че анализаторите очакваха сериозно повишаване на заетостта (с 0.4%) през второто тримесечие, данните, изнесени в Нова Зеландия, показаха разочароващ спад с 0.1%, а безработицата достигна 6.8 процента. Тези негативни икономически данни натиснаха новозеландската валута и най-жизнена бе търговията й спрямо австралийския долар. Новозеландският долар загуби над 1% в съотношението си към австралийския и щатския долар. Въпреки това кивито, както инвеститорите наричат новозеландския долар, остава най-печелившата от началото на годината валута между десетте най-развити страни, според индексите, съставяни от Блумбърг . Тя постига годишно поскъпване от над 4.7 процента. Това се обяснява главно със засиления кери трейд (купуване на валути с по-високи лихви - в Нова Зеландия основният лихвен процент е 2.5%, чрез заемане на валути с ниски лихви, като например щатския долар или японската йена, чиито основни лихвени проценти на практика са 0%).


Николай Ваньов,


брокер, Инвестбанк АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във