Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АЗИАТСКИТЕ ВАЛУТИ ТЕПЪРВА ЩЕ ПОЕВТИНЯВАТ

Обезценката на азиатските парични единици постепенно ще набира скорост в резултат на охлаждане на търсенето в най-големите световни стопанства и след като инвеститорите започнат да прехвърлят средства от азиатски активи в щатски долари, показва анализ на щатската инвестиционна банка Моргън Стенли. Всичките десет най-активно търгувани азиатски валути (без японската йена) са поевтинели към щатската през последния месец заради опасенията, че задълбочаващото се глобално икономическо охлаждане ще навреди на износа от региона.
Азиатските активи, включително и валутните, ще са най-потърпевши в бъдеще - предупреди от Лондон Стийвън Джен, шеф на валутните проучвания на Моргън Стенли. - Пазарите с най-високи колебания са в Азия, без Япония, отчасти заради начина, по който реагират регионалните икономики при забавяне на растежа на страните от ОИСР, отчасти защото инвеститорите продължават да са прекалено оптимистично настроени.
Принос за поевтиняването на азиатските валути ще имат и централните банки от региона, които облекчават паричната политика, за да стимулират растежа. Централната банка на Малайзия остави тази седмица без промяна основната лихва на страната - 3.5%, въпреки че инфлацията през юли достигна 8.5 процента.
Стийвън Джен прогнозира най-рязък спад при южнокорейския вон и индийската рупия. Вонът вече загуби 7% от стойността си към щатската валута през миналия месец, докато рупията омекна с 3.4% (до 43.8325 за един щатски долар). Джен маркира психологическа цел 47-48 рупии за един долар - около 8% спад от сегашните нива, без да определя срок за обезценката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във