Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АЗИАТСКИТЕ ВАЛУТИ ПРОПАДНАХА

Азиатските централни банки се отказаха от усилията си да спрат спада на местните парични единици, след като бягството на чуждестранни инвестиции надхвърли най-големия за последното десетилетие размер на валутни интервенции. Паричните стратези оттеглят подкрепата си за южнокорейския вон и филипинското песо, с което на практика позволяват по-бърза валутна обезценка на територията на Азия според експерти на английската банкова групировка Ейч Ес Би Си холдингс. Това е решителен завой отпреди два месеца, когато Централната банка на Южна Корея продаде рекордните 20.9 млрд. щ. долара, а Резервната банка на Индия се раздели със 7.9 млрд. долара от чуждестранните си резерви. Това даде основание на анализатори от бранша да очакват нови обезценки на паричните единици на двете държави, въпреки че от началото на годината насам южнокорейският вон е поевтинял с 16%, а индийската рупия - с 15 процента.
Забавянето на регионалните стопанства принуждава инвеститорите да напускат Азия. Чужденците са продали акции на южнокорейски компании за чисто 32 млрд. щ. долара и на индийски фирми - за 8.6 млрд. долара.
Азиатските централни банкери обявиха, че ще приемат по-слаби валути. Официалните власти на Южна Корея пък заявиха, че ще се намесват на пазара само при високи колебания на местната валута. Резервите на страната са намалели с 8% през последните пет месеца - до 243.2 млрд. щ. долара. В Индия спадът е със 7.4% - до 280 млрд. долара. А валутните резерви на Тайланд са паднали с 5% - до 101 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във