Банкеръ Daily

Пари и пазари

Азербайджанският газ няма да навреди на износа на Газпром, смятат в Москва

Доставките на азербайджански газ за България и Гърция няма да окажат силно влияние на износа на Газпром поради малките обеми, подавани от Баку за Европа и тенденцията за засилване на търсенето на газ в Европейския съюз, едновременно с намаляването на собствения добив там, предаде ТАСС. На 31 декември Азербайджан ще започне да доставя газ за България.

Азербайджан доставя годишно по 1 милиарда кубични метра газ в България и Гърция. Руски експерти, интервюирани от ТАСС, не виждат в тези обеми голяма заплаха за намаляване на износа на руски тръбопроводен газ, който се очаква тази година да бъде 179 милиарда кубични метра.

Според генералния директор на Института на националната енергетика Сергей Правосудов въпросът е колко дълго ще може Азербайджан да доставя малки обеми в България и в Гърция, тъй като там според официални отчети няма особено гигантски залежи. При все това Азербайджан дори с тези неголеми обеми лишава Газпром от монопола на доставката на газ в България и намалява дела на руския газ на пазара в Гърция. Сергей Капитонов, анализатор по газа в Центъра по енергетика на Московската школа за управление "Сколково", отбелязва че "за България договорените 1 милиард кубични метра газ от Азербайджан са едва една трета от годишното потребление, за Гърция този обем представлява 20 процента от потреблението. Друг експерт, Полишчук, изтъква, че ако Газпром предлага на европейските потребители конкурентна цена, обемите на износа му за Европа могат да нараснат. Той обаче не очаква рязко намаляване на цената на руския газ в бъдеще. Според него Газпром ще се старае да балансира между обемите и цената. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във