Банкеръ Daily

Пари и пазари

Австрийските фирми са сред водещите чуждестранни инвеститори в България

"Райфайзенбанк България" е сред най-големите инвеститори във финансовия сектор.

От 4 юни Австрия отмени всички свързани с коронавируса ограничителни мерки по границите си, включително карантината за новопристигащи хора от всички съседни страни, освен Италия. Премахват се граничните и здравни проверки по отношение на седем гранични държави - Германия, Лихтенщайн, Швейцария, Словакия, Словения, Чехия и Унгария. Така Австрия се връща към положението преди епидемията от коронавируса по отношение на тези страни.

Това е много добра новина за българския бизнес.

Тъй като Австрия е индустриална страна с малък вътрешен пазар, експортната икономика е особено важна. Експортната квота за 2018 г. (износът на продукти и услуги като процент от БВП) е 54.2 на сто. Близостта на Австрия до държавите от Централна и Източна Европа е ключов фактор за нарастващото значение на търговията и икономическите отношения с тези страни. Делът на австрийския износ в този регион през 2018 г. достигна 18.9 процента.

Австрия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България. През 2011 г. стокообменът между двете страни премина границата от един милиард евро и продължава да расте, подкрепен от увеличаващите се износ и внос. През миналата година търговията е на рекордната стойност от 1.39 млрд. евро, като е с 5.9% над изтъргуваните стоки през 2018-а. За съжаление, търговскто салдо е отрицателно за България.

Австрия заема водещи позиции по инвестиции в пет страни от региона на Югоизточна Европа (Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Румъния и България).

Към края на миналата година преките чуждестранни инвестиции от Австрия у нас възлизат на 4.127 млрд. евро, с което страната се подрежда на второ място (след Холандия) по размер на вложенията в България.

По Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 7 проекта с австрийско участие: "Петромакс Рифайнъри България", гр. Силистра, "Кнауф" ЕООД, гр. София с два завода за гипсови мазилки и производство на гипсови плоскости, "Пайплайф" България ЕООД, Пловдив и "Сентилион" ООД, София, "Амер Спортс БГ" ЕООД, Чепеларе (Amer Sports, Австрия, Финландия) и Voestalpine VAE в София.

Австрийските компании са сред водещите в класацията на 100-те най-големи чуждестранни инвеститори в България. Проектите им са концентрирани в почти всички сектори: електроразпределение, телекомуникации, енергетика, банково дело и финанси, търговия, тежката и леката промишлености. Близо 10% от най-големите чуждестранни инвеститори в България са австрийски компании.

Австрийската компания EVN бе отличена с наградата инвеститор на годината за 2011 г. в категорията Инвестиции в иновации за Проекта нова когенерационна централа на площадката на съществуващата ТЕЦ "Пловдив Север".

Приоритет на австрийската енергийна политика е сигурността на енергийните доставки, диверсификация на енергийните източници и трасета. Австрия се стреми да заздрави ролята си на централно- и западноевропейски хъб за руските газопроводи. Приоритетен за нея е проектът "Северен поток-2" /австрийският концерн OMV е подписал акционерно споразумение с "Газпром" за участие в изграждането му/, но Австрия подкрепя също така продължението към Европа на руския газопровод "Турски поток".

Той ще премине през България като "Балкански поток" и през Сърбия, Унгария и Словакия ще стигне до хъба в Австрия.

През миналата година 151 160 туристи от Австрия са посетили България, се отбелязва увеличение от 12.1 на сто. За същия период 233 622 българи пък са гостували в тази страна, което представлява ръст от 5.4% и осмо място като туристическа дестинация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във