Банкеръ Daily

Пари и пазари

Австрия стартира комерсиална употреба на 5G мрежа

Австрийската компания T-Mobile, дъщерно дружество на германския концерн Deutsche Telekom, е първата в Европа, която стартира комерсиалното използване на комуникациите от пето поколение 5G, съобщи ТАСС . 200 абоната на компанията станаха изключителни потребители на новия комуникационен формат.

"T-Mobile е първата телекомуникационна компания в Европа, която стартира комерсиална употреба на 5G мрежата", каза Андреас Бирвирт, директор на телекомуникационния оператор.

Петото поколение комуникации вече обхвана 17 общности в селските райони на Австрия, а потребителите имаха възможност да сърфират в интернет със скорост над 100 Mb / s. Първите 200 супермощни рутери бяха разпределени сред настоящи клиенти на компанията. Въз основа на междинните резултати от работата, експертите на оператора ще изчислят бъдещите разходи за услуги за 5G комуникация. Според плана на австрийските власти, 5G мрежата ще обхване всички потребители на интернет в Австрия до 2025 г.

В началото на март Австрия изигра на търг първите честоти на петото поколение 5G мобилни комуникации, ставайки пионер във въвеждането на нов телекомуникационен стандарт в Европа. Австрийският регулаторен орган за радио и телевизия съобщи, че най-големите мобилни оператори в Австрия, A1 Telekom Austria, T-Mobile и Drei, както и четири регионални интернет компании, стават купувачи на честоти. Продажбата на 5G честоти донесе на австрийския регулатор 188 млн. евро.

Мрежата на петото поколение се характеризира основно с факта, че позволява увеличаване на скоростта на достъп до интернет почти 10 пъти и поддържа интернет на нещата. С помощта на новия стандарт, милиарди устройства ще могат да получат възможността за така наречената колективна комуникация, т.е. 5G ще обедини в една мрежа машини за самостоятелно управление, устройства на жилищно-комуналния сектор и други приспособления.

Очаква се мащабната комерсиална експлоатация на 5G да започне след 2020 година. Скоростта на пренос на данни в тестовите зони на 5G мрежата достига 25 Gbit / s, а такива индикатори позволяват онлайн излъчването на видео в 4K резолюция, информира ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във