Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Австралийска рецепта срещу рецесия

Австралия устоява твърдо на призивите за ограничаване на имигрантите - дори след като Щатите и Европа се поддадоха на натиска на популистите. Основната причина е, че в Канбера нямат  избор, ако искат да продължи периодът на рекордна икономическа експанзия.

Напливът от пришълци, който през последните три десетилетия увеличи населението на страната с 50%, подкрепи икономическия растеж и позволи на поредица от правителства да се хвалят, че не са допуснали рецесии още от 1991-ва насам. Популистите пък обвиняват имигрантите за претоварената инфраструктура, за растящите  цени на жилищата  и за ниския ръст на трудовите възнаграждения.

Бившият премиер на Австралия - Тони Абът, който в момента е на резервната скамейка, е сред политиците, които казаха  "достатъчно". Той иска да бъдат  орязани  разрешителните за приемане на емигранти от сегашните 190 хил. на 110 хил. годишно. Подобна мярка ще опразни държавната хазна с 5 млрд. австрал. долара (3.9 млрд. щ. долара) за период от четири години. Сенатор Полин Хансън - отявлен противник на мултикултурното съжителство, пък е още по-крайна - тя настоява за абсолютна забрана на приема на гастарбайтери.

Правителствата от САЩ до Великобритания и Европа започнаха да ограничават приема на емигранти, защото възходът на популистките партии им позволява да обвиняват чужденците за разширяващото се социално и икономическо неравенство. За разлика от тях, Австралия пое в противоположна посока и прие почти 184 хил. новодошли през фискалната 2017-а.

Според управителя на Резервната банка на Австралия - Филип Лоу, ръстът на населението "фризира" икономическите данни. Действително, ако човек  се задълбае под повърхността на публикуваната информация за стопанския растеж през миналото тримесечие, се разкрива доста по-мрачна картина: нулев растеж на БВП на база на човек от  населението в края на 2017-а и най-слаб ръст от третото тримесечие на 2016-а. В тази връзка икономисти поясняват, че при силно увеличение на популацията - независимо дали е в резултат на емиграция, е по-малко вероятно икономиката да изпадне в рецесия. Докато на база продукт на човек от  населението през последните почти три десетилетия е имало няколко рецесии.

Популационният бум влияе  негативно и на безработицата. Въпреки разкриването на 400 хил. нови работни места през 2017-а безработните са били 5.5% през по-голямата част от миналата година. Това се дължи основно на факта, че повече хора търсят работа. Което пък възпира централните банкери да качат лихвите, докато безработицата не се доближи до 5% - равнище, дефинирано като пълна заетост.

Австралия прилага специална точкова система за оценка на квалификацията на потенциалните мигранти съобразно нуждите си, а  те трябва да преминат и през здравни и поведенчески тестове. Онези, които покрият критериите за гражданство, трябва първо да издържат препитванията на английски за конституцията на страната, историята и ценностите. Индия е най-големият източник на квалифицирани емигранти - 21% за фискалната 2017-а. Следват  я Китай - с 15%, и Великобритания - с 9 процента. 

Въпреки тази стриктна точкова система обаче местната опозиция твърди, че Австралия приема прекалено много пришълци. Според публикувано в началото на март проучване, поръчано от правителството, в страната, чието  население е  25 млн., през следващите 30 години ще пристигнат 11.8  млн. нови емигранти. Най-голямата "порция" от тях ще отиде в четирите най-големи градове - Сидни, Мелбърн, Бризбейн и Пърт.

Засега премиерът Малкълм Търнбул е твърдо за приемане на имигрантите и няма да промени държавната политика, която е прибавила 1.6% към БВП на страната през фискалната 2017-а. Което не означава, че призивите за преосмисляне на подхода няма да се усилват. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във