Банкеръ Daily

Пари и пазари

Авиационни компании се сливат, за да създадат гигант в отбранителната индустрия в САЩ

United Technologies се съгласи вчера да комбинира своя бизнес с американската компания Raytheon и да създаде нова компания на стойност около 121 милиарда долара, коeто ще бъде най-голямото сливане в сектора, съобщава Ройтерс.

Сделката ще преструктурира конкурентния пейзаж чрез формиране на конгломерат, който обхваща търговската авиация и обществените поръчки за отбрана. United Technologies предлага предимно производство на търговски самолети с електроника, комуникации и друго оборудване, докато Raytheon доставя основно на американското правителство военни самолети и ракетно оборудване.

Докато United Technologies и Raytheon имат някои общи клиенти, тяхното припокриване на бизнеса е ограничено, аргумент, който компаниите възнамеряват да вземат предвид, след като антитръстовите регулатори на САЩ започнат да разглеждат сливането.

Двете големи производители на търговски самолети, Boeing и Airbus, както и Пентагонът, са известни с това, че използват значителната си покупателна способност, за да търсят отстъпки от своите доставчици и може да не приемат потенциално намаляване на конкуренцията между тях.

Когато United Technologies отхвърли предложението за придобиване от Honeywell International през 2016 г., главният изпълнителен директор на United Technologies Грег Хейес оправдава решението отчасти, като прогнозира, че Boeing и Airbus никога няма да приемат доставчик, който да „изгради самолета от върха до опашката“.

От United Technologies обявиха, че компанията трябва да се съсредоточи върху своя бизнес в космическия сектор чрез придобиването на Rockwell Collins, което беше завършено през 2018 г., и бизнеса на двигателите Pratt & Whitney.

Акционерите на United Technologies ще притежават около 57% от комбинирания бизнес, наречен Raytheon Technologies Corporation, който ще бъде ръководен от Hayes. Акционерите на Raytheon ще притежават оставащия дял, а изпълнителният директор на Raytheon Том Кенеди ще бъде избран за изпълнителен директор. Дружествата договориха условията за няколко месеца, според източник, поискал анонимност.

Сделката е структурирана така, че нито един акционер на двете дружества няма да получи премия. United Technologies и Raytheon имат пазарна капитализация съответно от 114 млрд. долара и 52 млрд. долара.

Очаква се сделката да приключи през първата половина на 2020 г. Предвижда се новосъздадената компания да върне между 18 и 20 млрд. долара на акционерите през първите три години след приключването на сделката. Новата компания също ще поеме около 26 млрд. долара чист дълг.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във