Банкеръ Daily

Пари и пазари

Aston Martin набира 150 млн. долара, за да подпомогне своя SUV модел

Британският производител на луксозни автомобили Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc набра 150 милиона долара при продажбата на облигации, в отговор на опасенията за ликвидност, предаде Bloomberg. Kомпанията очаква да увеличи паричния поток, като се фокусира върху производството на SUV модели.

Емитирането на дълга става чрез 12-процентен купон, двойно на цената на съществуващите облигации на Aston Martin. Следващата година могат да бъдат пуснати допълнителни 100 млн. долара в облигации, според изявление на компанията.

Aston Martin залага на бъдещ растеж чрез пускането на своя SUV модел, който ще бъде сглобен в завод в Уелс, отворил врати през юни. Междувременно компанията се сблъсква с проблеми, произтичащи от по-слабия пазар на автомобили, предизвикателствата около Брексит и глобалните търговски войни.

Главният изпълнителен директор Анди Палмър заяви, че емитирането на облигации представлява "застраховка и мост към реализацията на модела DBX". Той каза също, че компанията остава уверена за търсенето на модела, като условията за потенциалния втори транш от облигации определят поръчките на SUV-модела на 1400 до средата на следващата година.

По-рано този месец Bloomberg съобщи, че компанията планира завръщане на пазара на облигации.

От Standard & Poor's намалиха дългосрочния си рейтинг, свързан с дълга на Aston Martin, на ниво "боклук", едно ниво до CCC +, заявявайки, че групата е „достигнала тавана по отношение на размера на срочния дълг и натоварването с лихви, които може да обслужва устойчиво“. S&P определи дълга на компанията като отрицателна перспектива, която отразява натиска върху маржовете, големите разходи и ливъридж, равен на 30 пъти от печалбата през 2019 г.

Облигациите на Aston Martin, издадени през 2017 г. и с падеж през април 2022 г., паднаха с около 2,5% при новините за новия дълг и неговите условия. Акциите на компанията паднаха с 6,1% и се търгуваха с 5,3% по-ниско при 544,20 пенса за акция към 12:00 часа в Лондон. Въпреки това DBX ще навлезе във все по-пренаселен пазар на луксозни превозни средства, като Porsche Cayenne и Macan, Bentley Bentayga, Lamborghini Urus и Rolls-Royce Cullinan.

Aston Martin има за цел да увеличи годишното си производство на 14 000 превозни средства до 2023 г. с помощта на DBX, което е над два пъти повече от продажбите за миналата година, достигащи до 6 411 автомобила. Компанията цели да продаде до 6 500 броя през тази година.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във