Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Ароматът на печалбата привлече спекулантите

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

След известно колебание "бичите нагласи" се завърнаха  на международните капиталови пазари в пълния си блясък. Причини за безпокойство сякаш нямаше, макар че военните искри проблясваха почти ежедневно, а председателят на Федералният резерв на САЩ (FED) подсказа, че ще се забърза с  покачването  на лихвите. "Вода в мелницата" на ентусиастите наляха  поскъпващия петрол  и  оповестяването на подробности около известната с прозвището си данъчна реформа "Тръмп".

Еуфорията от развитите капиталови пазари се прехвърли до голяма степен и на "БФБ-София". Индексите се стабилизираха и поеха почти единодушно нагоре. Най-представителният български борсов индекс SOFIX и индексът, отразяваш настроенията към сектор "недвижими имоти" - BGREIT, се движеха в завиден синхрон помежду си и реализираха покачване от по около 1 процент. В основата на ръстовете стояха почти всички "сини чипове". К.к. "Албена" получи силна инвеститорска подкрепа в самият край на тазгодишният туристически сезон, на база на което "черноморската перла" увеличи капитализацията си с над 3% до нивата около 64 лв. за дял. Сходен "тласък" бе даден и на книжата на "Доверие Обединен холдинг". Пазарната оценка на бившият приватизационен фонд "набъбна" с около 3.5% до 2.38 лв. на акция. И при двете компании, въпреки солидните ценови ръстове, ликвидността не беше на подобаващото ниво.

Съвсем различна активност наблюдавахме при още "зеления син чип" - "Сирма груп холдинг". Книжата на софтуерната фирма станаха обект на динамична обмяна, която беше съпроводена и с над 3-процентов седмичен ръст на стойността на дяловете до 1.13 лв. за брой.

В пълен контраст с горе изброените дружества се разви търговията с акциите на "Монбат". Монтанският производител на стартерни батерии изнесе данни и планове за развитие, които се приеха със смесени чувства от инвеститорите. Консолидираните нетни приходи от продажби на групата за август са в размер на 22.2 млн. лв., което представлява намаление от 1.6% в сравнение със същия месец на 2016-а, като същевременно реализираната консолидирана брутна печалба се срива с цели 36.70% на годишна база до 1.9 млн. лева. Бъдещите планове на мениджмънта обаче се оказаха далеч по-розови от настоящите постижения. Ръководството на компанията прогнозира удвояване на продажбите и трикратно увеличение на печалбата преди данъци, амортизации и обезценки до цели 68.9 млн. евро през не чак толкова далечната 2021 година. В подкрепа на своите планове, "Монбат" ще закупи един от трите най-големи рециклиращи завода в Италия, а именно Piombifera Italiana. На този етап инвеститорите не останаха впечатлени от обещанията за следващата "петилетка", като това ясно рефлектира върху книжата на дружеството, които с завидна лекота се "потопиха" с над 3% до 10.90 лв. за дял.  

Добри новини за инвеститорите поднесоха и консолидираните данни на "Стара планина холд" към края на август. Месечните продажби на групата отбелязват повишение с 11% на годишна база, като мениджмънтът очаква темповете да се запазят и през септември. И тук данните явно бяха очаквани от инвеститорите, защото не се наблюдаваше активна пазарна реакция, а котировките по позицията гравитираха около нивото от 8 лв. за дял. След близо едномесечен натиск от несекващи разпродажби и почти постоянен спад, акционерите на "Софарма" си взеха глътка въздух, като търговията по позицията намери "дъно" в краткосрочен план и котировките дори плавно се покачиха до около 4.35-4.40 лв. за дял.

Без изненади акционерите на "БФБ-София" одобриха придобиването на 100% от капитала на "Българска независима енергийна борса". Солидна драма липсваше и при размяната на книжата на борсовият оператор - след кратко олюляване до около 4.50 лв., търговията се концентрира на нивата около 4.90 лв. за един брой.

Facebook logo
Бъдете с нас и във