Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АРЖЕНТИНЦИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ЗА ПАТАКОМБО С ПАТАКОРЕС

След десетдневни интензивни преговори правителството на Аржентина убеди МВФ да отпусне допълнително 8 млрд. щ. долара за попълване на отънелите валутни резерви на страната и за гарантиране на плащанията по външния й дълг, оценяван на 130 млрд. щ. долара. На 7 септември бордът на международната финансова институция ще одобри формално спасителния пакет, след което Аржентина ще може да изтегли незабавно 5 млрд. щ. долара от новия заем плюс поредния транш от 1.2 млрд. щ. долара от отпуснатия през септември миналата година кредит от 13.7 млрд. щ. долара. Останалите 3 млрд. щ. долара от последната спешна помощ за страната ще бъдат изпратени само в случай, че бъде постигнато доброволно и основано на пазарните принципи преструктуриране на дълга й. Аржентинското правителство се задължава също да сведе до нула бюджетния си дефицит и да прокара закони за затягане на финансовия контрол върху разходите на отделните провинции - най-големия кахър на МВФ.
От началото на годината Аржентина е подложена на тежки удари от продължаващата три години икономическа рецесия, която изяде 12% от заплатите на работещите и тласна безработицата над 16 процента. От март насам валутните резерви на страната намаляха с 11 млрд., а размерът на депозираните в банките - с 6 млрд. щ. долара. Особено тежко е положението в някои аржентински провинции, които страдат от хроничен недостиг на средства. В последно време това ги подтиква към нестандартни финансови решения. От края на миналата седмица например служителите от изпитващата остър глад за кешови наличности провинция Буенос Айрес получават част от заплатите си не в официалната национална валута песо, а в едногодишни ДЦК, кръстени от губернатора патаконес (Patacones). На теория по тях ще се изплаща 7% годишна лихва. На практика обаче те трябва бързо да се утвърдят като нормално платежно средство, за да се предотврати мигновеното им поевтиняване под номинала. Вече е договорено новата валута да се приема от провинциалното и от федералното правителство за уреждане на данъчни задължения. Водоснабдителните фирми Адзурикс (Azurix) и Ахуас Архентинас (Aguas Argentinas) и притежаваните от чужденци телефонни компании Телефоника (Telefonica) и Телеком Аржентина (Telecom Argentina) също са се съгласили да работят с патаконес.
Голямата изненада обаче поднесе веригата за бързо хранене Макдонълдс. Тя ще приема новото платежно средство срещу специално меню: патакомбо (Patacombo) - два чийзбъргъра, пържени картофки и безалкохолна напитка. Новината бе разпространена от информационната агенция Блумберг нюз и предизвика бурно веселие на Уолстрийт. Патакомбо обаче дава реален шанс на икономистите да изчислят действителната цена на аржентинското песо. Поради вездесъщата си роля по целия свят Биг Мак (Big Mac) отдавна се използва за приблизително определяне на истинската стойност на националните валути. Използвайки бъргърномика-та, икономистите от щатската инвестиционна банка Мерил Линч (Merrill Lynch) установиха, че реалната цена на песото варира между 67 и 78 цента към щатския долар.
Томове се изписаха за факторите, довели някогашната седма по богатство страна в света до днешното окаяно състояние. Но потенциалното изхранване на учителите, чиновниците и полицаите от Буенос Айрес с патакомбо от Макдонълдс ще бъде със сигурност най-екзотичният ефект от последната финансова криза в Аржентина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във