Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АРЖЕНТИНА СЪБУДИ ЩАТСКИЯТ ПРАГМАТИЗЪМ

Аржентинският министър на икономиката Доминго Кавальо е уверен, че страната му ще получи допълнителна помощ от МВФ, за да овладее вихрещата се от няколко месеца криза на доверие в Аржентина. Той отказа да съобщи каква сума очаква от Фонда. Но официални лица в частен разговор заявиха, че страната ще иска най-малко 6 млрд. щ. долара в подкрепа на валутния си резерв и други 2-3 млрд. щ. долара, за да убеди инвеститорите, че няма да наложи мораториум върху изплащането на огромния си външен дълг. Само през миналия месец паникьосаните за спестяванията си аржентинци изтеглиха 6 млрд. щ. долара от банките - 7% от общия размер на банковите депозити в страната. А валутният резерв на централната банка, който гарантира десетгодишния валутен борд на Аржентина, намаля с близо 27% от 30 юни насам и достигна 21 млрд. щ. долара. Според икономисти, ако сумата падне под 13 млрд. щ. долара, бордът е застрашен.
Засега нито МВФ, нито Вашингтон коментират вероятността за допълнителна финансова инжекция. Единственото предложение на Фонда е да преведе по-рано 1.2 млрд. щ. долара от вече договорения миналия декември заем, които по график трябва да пристигнат в страната в средата на септември.
Но анализаторите са убедени, че Аржентина ще получи помощ. Просто защото САЩ вече не изглеждат толкова убедени противници на международните спасителни акции за развиващите се държави, както преди шест месеца, когато икономическият екип на Джордж Буш пое властта в свои ръце. През април например щатският финансов министър Пол О'Нийл подкрепи възторжено новите кредити за Турция.
Разбира се, не трябва да се забравя, че Буенос Айрес не е Анкара Турция е член на НАТО в твърде размирен район на света и съсед на Ирак. Но пък Аржентина бе верен приятел през изминалите години и винаги подкрепяше САЩ в ООН, дори по такива деликатни въпроси като спазването на човешките права в Куба. Страната изпрати войски под щатско командване по време на войната в Персийския залив и омиротворителни сили в Хаити. И отново Аржентина подкрепи сърцато плановете на Вашингтон за зона за свободна търговия, за разлика от скептичното отношение на Бразилия.
Евентуалният финансов колапс на Аржентина ще изгони от управлението двупартийната коалиция и ще доведе на власт популисти - противници на щатските интереси. И въпреки че миналия месец О'Нийл заяви, че за кризата са виновни аржентинските управници, в края на миналата седмица неговият пратеник в Буенос Айрес Джон Тейлър вече убедено подкрепяше идеята да бъде преведен по-рано поредният транш от договорения миналата година кредит за страната. И много внимаваше да не изключи категорично евентуална допълнителна помощ за Кавальо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във