Банкеръ Daily

Пари и пазари

Арестуваха шефа на Рено-Нисан-Мицубиши

Босът на марките “Рено”, “Нисан” и “Мицубиши” Карлос Гон бе арестуван в Япония след разпит за предполагаеми злоупотреби, съобщиха световните агенции.

Срещу Гон и един от директорите на компанията Грег Кели е в ход вътрешно разследване за злоупотреби. Компанията “Нисан” е предала резултата от разследването на японската прокуратура и е готова да сътрудничи на органите на реда. Освен това президентът на автомобилния гигант Хирото Саикава е пожелал от съвета на директорите да гласува за оставките на Гон и Кели.

В изявление на "Нисан" се съобщава, че в продължение на няколко месеца е било извършено разследване на Карлос Гон, което е установило неправомерно поведение в продължение на години. Официалното становище стана факт, след като японски медии съобщиха, че Гон е бил разпитан в понеделник вечерта от прокурори в Токио и се очаква да бъде арестуван.

Вътрешната проверка установила, че в продължение на години Гон и Кели са занижавали данните за доходите на боса Гон в отчетите на компанията пред фондовата борса в Токио. Разкрити били и случаи на използване на активи на компанията за лични цели на президента със съучастието на Кели.

Новините около един от най-успешните мениджъри в света на автомобилното производство предизвикаха срив на акциите на “Нисан” с 13% и стигнаха най-малката си стойност от 4 години - 54,80 евро. 

Гон бе един от най-недостъпните и високоплатени автомобилни босове. Французинът измъкна японската компания “Нисан” от фалита по време на кризата, правейки съюз с “Рено”.

Карлос Гон е и в основата на възраждането на румънската марка “Дачия”, анонсирайки още преди излизането на новите й модели “автомобил в Европа за 5000 евро”.

На 14 декември Карлос Гон трябваше да застане начело на Съвета на директорите на “Мицубиши”. Така топмениджърът щеше да стане първият ръководител на 3 автомобилни производителя едновременно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във