Банкеръ Daily

Пари и пазари

Aramco с рекордни заявки за 85 млрд. долара за облигации

Търсенето на облигации на държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco възлиза на повече от 85 млрд. долара, което е рекорден показател за доверието на пазара в петролния гигант, съобщава Ройтерс.

Aramco е решила да привлече приблизително 10 милиарда долара при поставянето на облигациите. Тази сделка е индикатор за потенциалния инвеститорски интерес в първичното публично предлагане на акции на саудитската компания.

Aramco е наела  Lazard като финансов консултант по облигационната сделка. JPMorgan, Morgan Stanley, HSBC, Citi, Goldman Sachs и National Commercial Bank са организатори. Първоначалните данни за търсенето от страна на инвеститорите надхвърлиха 30 млрд. долара преди действителните продажби на облигациите.

За някои инвеститори контролът на Рияд върху петролния гигант е проблем, тъй като държавната собственост означава, че решенията в крайна сметка ще бъдат взети в интерес на правителството, а не на инвеститорите. По време на среща с инвеститорите преди да пусне облигации миналата седмица, Aramco настоя за своята независимост.

Saudi Aramco, най-печелившата компания в света за 2018 г., реши да привлече дългово финансиране, за да плати дял в нефтохимическата корпорация Saudi Basic Industries Corp. Компанията наскоро сключи сделка за придобиване на 70% от SABIC от суверенния фонд на Саудитска Арабия на стойност 69,1 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във