Банкеръ Daily

Пари и пазари

Apple с най-лошо тримесечие в Европа от пет години насам

Продажбите на смартфони в Европа, Близкия изток и Африка са достигнали 83.7 милиона броя през първото тримесечие на тази година. Това е спад от 3.3% спрямо същия период на миналата година, разкрива последният доклад на IDC. По отношение на общата стойност, намалението на продажбите е още по-голямо – то е с 10% по-малко в сравнение с първото тримесечие на 2018 година.

Китайските производители засилват присъствието си. Huawei отбеляза най-голям ръст в региона с 66.1% на годишна база увеличение на пратките, следван от Xiaomi с 33.3%. Продажбите на iPhone в Западна, Централна и Източна Европа са намалели с 22.73% през първото тримесечие на годината. Samsung остава лидер по пазарен дял с 29.5%, следван от Huawei с 25.4%.

В периода януари-март Apple е доставила в региона 7.8 млн. смартфона, което й отрежда пазарен дял от 14.74%, спрямо 18.55% година по-рано. Компанията заема трето място на пазара за смартфони в Европа. В доклада на IDC са отбелязва, че това е най-лошият резултат на Apple за първото тримесечие в Европа от пет години насам. Спадът в продажбите на iPhone се обяснява с факта, че потребителите все по-рядко заменят устройствата си и Apple изпитва проблеми с реализацията на последните модели.

Близкият изток отбеляза най-голям спад с 18.8% на годишна база, въпреки значителния спад в средните цени на мобилните телефони. Общо, през първото тримесечие в Европа са доставени 53.5 млн. смартфона, което е с 2.74% по-малко спрямо същия период на предходната година. Средните цени в Западна Европа отбелязват лек спад, докато тези в пазарите в Централна и Източна Европа остават статични. IDC прогнозира по-голяма несигурност за продажбите на смартфони, дължаща се на геополитическото напрежение и задържането от страна на потребителите на устройства за по-дълги периоди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във