Банкеръ Daily

Пари и пазари

Apple отпадна от "клуба на трилионерите"

Технологичният гигант Apple отпадна от "клуба на трилионните компании". Пазарната й капитализация се сви под 1 трилион долара, оставяйки дългогодишния конкурент Microsoft като единствената американска компания в "клуба на трилионерите", съобщава Wall Street Journal.

Акциите на Apple спаднаха с 2,1 на сто и завършиха сесията на цена от 224,37 долара за акция. Новината идва на фона на масовите разпродажби, свързани с пандемията, както и заради колебанията на американските власти да приемат по-големи фискални стимули, целящи да подкрепят икономиката. При тази цена пазарната капитализация на технологичния гигант достигна 982 млрд. долара.

Капитализацията на Apple се задържа над бариерата от 1 трлн. долара от октомври миналата година. В своя пик, на 12 февруари, производителят на iPhone струваше около 1,4 трилиона долара. Но оттогава до сега цената на акциите е спаднала с цели 31%, тъй като спешните мерки за овладяване на пандемията нарушиха американската икономика, струваха работни места и намалиха потребителските разходи. Индексът S&P 500 е спаднал с подобна стойност - 34% за същия период.

Спадът в технологичния сектор не е толкова голям, колкото при по-тежко засегнатите сегменти като енергетиката и финансите. А някои технологични акции, като тези на компанията Zoom Video Communications, предлагаща софтуер за конферентни разговори, всъщност повишават цената си, след като милиони хора по света вече са принудени да работят онлайн.

И все пак Apple не е имунизирана срещу пандемията и срещу нейните икономически ефекти. Миналата седмица производителят на iPhone заяви, че ще затвори всичките си магазини извън Китай до следващо нареждане - актуализирана информация, след като по-рано планираше да ги затвори до 27 март. По-рано този месец компанията отвори отново своите търговски обекти в Китай, след като преди време спря работата им, за да помогне за ограничаването на коронавируса.

Междувременно Apple беше първата голяма американска компания, която обяви, че няма да изпълни прогнозата за тримесечните си приходи заради избухването на коронавируса. Новината беше обявена още на 17 февруари, преди въздействието на вируса да стане ясно за повечето инвеститори.

Според съобщенията само четири американски компании някога са прекрачвали прага от над 1 трилион долара - Alphabet, Amazon, Apple и Microsoft.

Днес Microsoft все още е член на "клуба на трилионерите", надвишавайки незначително тази сума, с капитализация от 1,03 трлн. долара. Към момента Amazon е на ниво от 947 млрд. долара, а Alphabet струва 725 млрд. долара.

Извън САЩ държавният петролен гигант на Саудитска Арабия Aramco достигна пазарна капитализация в размер на 1,5 трлн. долара. През декември, стойността на компанията достигна 2 трлн. долара, но след това се понижи заради намаляващото търсене на енергия в глобален мащаб и заради ценовата война на петролния пазар, която водят Саудитска Арабия и Русия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във