Банкеръ Daily

Пари и пазари

Apple купува бизнеса с микрочипове на Intel

Технологичната компания Apple е в напреднали преговори за закупуване на бизнеса с микрочипове за смартфон модеми на компанията Intel. Сделката е оценена на стойност над 1 млрд. долара и може да бъде постигната още през следващата седмица, съобщи The Wall Street Journal.

След сключване на сделката, Apple ще получи частта от бизнеса на Intel, свързана с производството на 5G модеми за мобилни устройства. Intеl е най-големият производител на процесори за компютри, но изпитва сериозни проблеми с конкуренцията в пазара на смартфони. Компанията продължава да не успява да се съревновава успешно с брандове като Qualcomm и MediaTek и наскоро обяви, че ще излезе от бизнеса с микрочипове за 5G модеми. Това се случи на фона на изявлението на Apple, че е успяла да уреди своя дългогодишен патентен спор с Qualcomm и за в бъдеще компанията ще доставя хардуер за 5G смартфони от серията Snapdragon, а не на Intel.

Преговорите за сделката от Apple за закупуването на бизнеса с микрочипове за смартфон модеми на компанията Intel се водят от около година, но са били замразени, когато компанията сключи многогодишно споразумение за доставка на модеми от Qualcomm, а това накара Intel да потърси и други купувачи освен Apple.

Facebook logo
Бъдете с нас и във