Банкеръ Daily

Пари и пазари

Apple изгуби 100 милиарда долара от пазарната си стойност

Отрицателното въздействие от забавянето на старта на глобалния 5G флагмански телефон на Apple вече е факт. В четвъртък бе отчетен най-големия тримесечен спад в продажбите на iPhone от две години, предаде "Ройтерс". В резултат на това временно бяха заличени 100 млрд. долара от стойността на корпорацията на фондовия пазар.

Като по часовник, от 2013 г. насам Apple представя своя най-популярен продукт всеки септември. Закъсненията в производството, предизвикани от пандемията от новия коронавирус обаче изтласкаха премиерата с около месец, а голяма част от потребителите все още очакват доставка.

През четвъртото фискално тримесечие, приключило на 26 септември, приходите и печалбите са 64.7 млрд. долара според данни от Refinitiv. Заради късния дебют на iPhone 12 средствата от първите му поръчки не са включени в периода. Въпреки добрите продажби на Mac и AirPords, които повишиха резултатите над очакваното от анализаторите, продажбите на iPhone спаднаха с 20.7% до 26.4 млрд. долара.

Въз основа на данните за доставка от първите 5 дена главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук, заяви, че е „оптимист“. „5G е възможност веднъж на десетилетие. И не бихме могли да сме по-развълнувани да излезем на пазара точно тогава, когато го направихме“, обясни той.

Apple не предостави прогноза за ръст на приходите, но главният финансов директор Лука Маестри заяви, че постъпленията от услуги и продукти, които не са iPhone, ще нараснат с двуцифрени проценти през първото тримесечие на новата година. Според анализатори пък приходите от iPhone да ще се увеличат с 6,45% до 59,56 млрд. 

Технологичният гигант представи официално новата серия мобилни устройства iPhone 12 преди две седмици. Освен, че моделите поддържат 5G мрежи, устройствата идват с обновен дизайн - плоска метална рамка на мястото на заоблената в досегашните модели.

iPhone 12 и Apple watch ще могат да се зареждат с едно безконтактно устройство. Новите модели ще се продават без зарядни и слушалки.

Apple представи и iPhone 12 mini, които има по-малък екран, но същите възможности. Мини моделът е с диаметър 5.4 инча, а iPhone 12 - 6.1 инча.

В продажба ще бъде и iPhone 12 Pro, както и iPhone 12 Pro Max. Pro версията тръгва от 999 долара, а Мах - от 1099 долара.

През последните години основаната от Стив Джобс компания компенсира нестабилните продажби на iPhone с растежа си в сегмента на услугите, включително стрийминга на музика и телевизия. В онлайн платформите платените абонати на Apple са над 585 млн. души, а приходите от услуги са нараснали с 16.3% до 14.5 млрд. долара. От днес е достъпен и новият пакет Apple One.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във