Банкеръ Daily

Пари и пазари

Апостил върху документи за чужбина се издават от областните администрации

Експертите от Областна администрация Русе са издали 1951 апостила върху документи за чужбина през вече миналата година, съобщиха от пресцентъра й. Сред най-масово подаваните заявления за поставяне на апостил са за документи относно семейно положение, постоянен адрес, както и за сключване на брак от български граждани в чужбина, а също и за актове за раждане.

Всеки, желаещ да се възползва от услугата, трябва да подаде заявление по образец в Информационния център за административно обслужване на областната администрация, като таксата, която е необходимо да бъде заплатена е единна в цялата страна и възлиза на 5 лв. на апостил. Също така с цел намаляване на административната тежест и съответно максимално улесняване на гражданите е възможно чрез едно заявление да бъдат изискани няколко апостила.

До края на 2018-а услугата се извършваше от Министерството на външните работи и децентрализацията й е в улеснение на гражданите, на които не се налага повече да пътуват до столицата, като по този начин им се спестяват време и разходи. В областните администрации се издават заверки-апостили не само на документи, издадени от общините в съответната област, но и от цялата страна.

Първият издаден апостил от Областната управа е бил върху удостоверение за семейно положение на гражданин от Русе, като от услугата са се възползвали и жители на други населени места, извън областта.

Желаещите да ползват услугата трябва да знаят, че издаваните от общините документи е необходимо да бъдат със специален печат, без който не може да бъде направена заверката. За тази цел трябва да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина.

Документите, които притежават апостил, са освободени от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във