Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Апокалиптичният" Криспин Оуди

Националните правителства могат да забранят частната собственост върху златото, ако изпуснат контрола върху инфлацията в резултат на пандемията. Това е споделил в писмо до инвеститорите Криспин Оуди - един от най-елитните европейски мениджъри на хеджингови фондове - до чието съдържание се добрали репортери на агенция "Блумбърг". Оуди не се учудва, че хората купуват злато. Но се опасява, че властите могат да се опитат да демонетизират благородния метал, ако искат да създадат стабилна мярка за оценка за световната търговия. 

Оуди, който е отколешен заклет критик на политиките на централните банки и е известен с апокалиптичните си прогнози, е увеличил златните инвестиции на водещия си фонд Odey European през април. Делът на вложенията на дружеството в златни фючърсни контракти е бил 39.9% от чистата стойност на активите в края на миналия месец срещу 15.9% към 31 март. Мартенската печалба на фонда е била 21%, последвана от 9.5% спад през април.  

Опасенията от държана конфискация е редовна тема за дебат сред някои от най-ревностните привърженици на златото, които обикновено се позовават на прецедента с принудителното изкупуване на частните вложения в метала от щатското правителство през 1933-а като етап от девалвацията на долара. В резултат, цената на златото се е увеличила от 20.67 на 35 долара за тройунция, където се задържа до 1971-а когато се отменя златният стандарт. В наши дни обаче стойността на основните световни валути не е обвързана със златото и няма никакви индикации, че правителствата или централните банки обмислят подобна мярка. 

Златните фючърсни контракти с доставка през юни се търгуваха за 1738 на борсата COMEX в Ню Йорк в 10 ч. българско време на 21 май. А цената на метала с незабавна доставка беше с един долар за тройунция по-ниска.   

Оуди, който сравнява сегашната пандемия от COVID-19 с Великата депресия от 30-е години на миналия век, твърди, че централните банки няма да успеят да овладеят инфлацията след като икономиките се възстановят от кризата. Според него, високата инфлация, която той очаква да е в диапазона от 5% до 15% в рамките на 15 месеца, ще удари дългосрочните облигации и акциите на компаниите, които залагат на по-висок от средния за пазара ръст на цените. Всъщност, Оуди не е единственият, който залага на ръст на златните котировки в случай на инфлационен натиск след края на пандемията. Което засега не се подкрепя от пазарната оценка за инфлационните очаквания. 

Фондовият мениджър е известен с впечатляващите си коментари и песимистични предвиждания за пазарните перспективи. През 2016-а той прогнозира, че потенциална рецесия и по-висока инфлация след вота за BREXIT може да доведе до 80% срив на котировките на британските акции. Година по-късно той предупреди инвеститорите да следят за "момента Мински". Въпросният термин се свързва с икономиста Хайман Мински и обяснява внезапен пазарен колапс след изчерпването на кредитите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във