Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Апетитът за риск се стопява

Измина една сравнително спокойна седмица за финансовите пазари по света. Липсата на драматични събития предопредели посоката, в която се движеха цените на рисковите активи през седмицата, в резултат на което повечето борсови индекси са на път да постигнат една от най-добрите си седмици от началото на годината. Десетина дни по-рано разпродажбите на акции бяха ежедневие за повечето пазари, но през последните дни тенденцията като че ли се обърна и финансовият свят отново премина в режим risk on. За това, естествено, спомогна добре премерената реторика на американския президент и представители на Конгреса, които намекнаха, че имат желание бързо да решат фискалния проблем. В общи линии изходът ще се търси в автоматичен законодателен механизъм, та през 2013-а да бъдат съкратени с 10% абсолютно всички държавни разходи, а редица данъчни облекчения -да бъдат премахнати. Това ще се случи само ако американските политици не се споразумеят за други механизми, с които да бъде намален бюджетният дефицит на САЩ -нещо, което силно поляризираният Конгрес не можа да направи през последните няколко години, а сега се очаква да свърши за по-малко от месец. След преизбирането на Барак Обама обаче компромис между демократи и републиканци изглежда ще има, като първият резултат от подновения диалог за фискалната пропасте новината, че народните избраници вече работят върху план за... премахване на автоматичното орязване на разходи! Мисля, че повече коментар не е нужен.


В Европа ситуацията не е кой знае колко по-различна. Политиците и техните съветници продължават да се държат като щрауси по темата с Гърция и вече втора седмица решението за поредния спасителен транш се бави, предполагам, в очакване на някакво чудодейно изцеление на тежкоболния пациент, какъвто е южната ни съседка. За всеки здравомислещ човек с бегли математически познания е ясно отдавна, че не можеш да спасишсилно задлъжнял субект, като му отпуснеш още повече заеми, при положение че доходите му (в случая БВП) бележат непрестанен спад, засилван от поредните мерки за икономии. За жалост на съседите ни обаче европейските лидериса се запънали като магаре на мост и не искат да признаят, че решенията им през последната една година са били не просто грешни, а дори опасни. Ако преди две години на Гърция й беше разрешено тихо и кротко да спре плащанията и да преструктурира задълженията си, днес нямаше дори да си спомняме за това. Днес страната е в далеч по-лошо икономическо състояние (17 поредни тримесечия на спад в БВП!) и със значително по-голям дълг -тенденция, която ще се запази, докато кредиторите й най-накрая преглътнат гордостта си, а заедно с нея и съществени загуби. Колкото по-скоро се случи това, толкова по-добре и за двете страни. Проблемът е, че в обединена Европа всичко се случва според принципа прекалено късно и твърде недостатъчно.


За щастие у нас всичко е спокойно. Макроикономически страната ни е безспорен отличник, като единствено балтийските републики могат да се похвалят с по-добри данни от нас. За сметка на това обаче територията от 110 хил. кв. км южно от р. Дунав не успява да привлече погледите на големи финансови инвеститори, а местният фондов пазар може да си похвали единствено с факта, че е вторият най-слабо представящ се в Централна и Източна Европа след лидераГърция.


И все пак, въпреки ниската ликвидност на БФБ-София, инвеститорите у нас не могат да са недоволни от възможностите, които им предостави пазарът през последните една-две години. Преоткриването на цели сектори от икономиката оказа благотворно влияние върху акциите на редица публични компании, а колкото до останалите встрани от ентусиазма -тяхното време също ще дойде, нужно е само търпение.Гено ТоневПортфолио мениджърУД Юг Маркет фонд мениджмънт АД

Facebook logo
Бъдете с нас и във