Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Апетитът се възстановява

Петър Драмов

УниКредит Булбанк АД

 

Апетитът на пазарните участници към  по-рискови инвестиции се възстановява, след като и той беше покосен от Вируса. Явно вече не само стоките и технологиите, но и вирусите идват от Китай.

През изминалата седмица цените на по-рисковите, но и по-доходните корпоративни книжа бяха в подем. Японският борсов индекс NIKKEI се повиши с 3.9 %, а този на Хонг Конг HANG SENG  нарастна - с 3.7 %. Щатският Down Jones Industrial Average също се увеличи, но с по-скромните 3.4, а германският DAX набъбна  с 3.1 %. Единствено китайският Shanghai Composite обаче беше сериозно „болен“ и се свлече със 6.4% надолу.

Покупката на корпоративните книжа обикновено е съпроводена от продажбата на злато и на държавни ценни книжа, които са по-сигурната, но и по-малко доходната инвестиция. Ето защо котировките на благородния метал се понижиха с 20 долара за тройунция, а щатските и канадските 10- годишни държавни облигационни емисии поевтиняха със 70 цента, а тези на Германия и Франция - с по 50 цента.

Българските  еврооблигационни емисии се радваха на интерес от страна на инвеститорите, защото те съзряха потенциал  в тях. Очакванията  цените им да се покачват и в бъдеще доведе до поскъпването на най-дългосрочната ни емисия с 60 евроцента в рамките на последната една седмица. С по-скромна стъпка поскъпнаха и останалите ни емисии като доходността им, която е в обратно пропорционална зависимост спрямо цената се понижи по цялата крива с по 1 до 4 базисни точки. Емисията ни с падеж 2035 г. вече се търгува при 0.87% на годишна база, а тези с падежи 2028 г. и 2027 г. при 0.15% и 0.11% годишно. Сделките с по-краткосрочните ни книжа с падежи 2024 г., 2023 г. и 2022 г. се случваха при съответно минус 0.09%, минус 0.12% и минус 0.29% на годишна база.

Понижи се доходността и на емисиите от държавни ценни книжа, търгувани на вътрешния  вторичен междубанков пазар. Най-дългосрочната ни емисия с падеж 2039 г. се котира при 1.25%, а тези с падежи 2029 г. и 2025 г.  - при 0.20% и минус 0.20%. Облигацията с падеж след една година може да се купи при минус 0.45% годишна доходност.

В понеделник Българска народна банка ще проведе аукцион, на който ще  предложи  за продажба допълнителни 200 млн. лева номинална стойност от емисия с падеж след 5 години. Това е емисия, предложена за първи път на 13 януари и това е първото й преотваряне. Преди месец се продадоха 200 млн. лева при достигната средна доходност от минус 0.11% на годишна база. Очаквам апетитът и към тази порция да бъде голям, предвид натрупаната огромна свръхликвидност в банковата ни система.

За тази година, съгласно емисионната поитика на Министерството на финансите ще бъдат  предложени  за реализация държавни ценни книжа за общо  2.2 милиарда лева. В същото това време настъпват падежите на ДЦК за общо 1 милиард лева.

Изпълнението на държавният бюджет за изминалата година отчита по-големи от предвиденото приходи с 1.12% и по-малки от предвиденото стандартни разходи с 3.4%.Въпреки това завърши с дефицит от 1.15 милиарда лева, основно заради плащането на новата бойна ескадрила. За настоящата година най-вероятно отново ще се стигне до подобна ситуация, предвид очакваното превъоръжаване на сухопътните ни военни сили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във