Банкеръ Daily

Пари и пазари

Анкара съветва банките да не раздават дивиденти

Турският банков регулатор BDDK е препоръчал на местните търговски кредитори да не разпределят дивиденти на акционерите от печалбите си за 2021-а когато крахът на националната валута опразни кешовите банкови буфери, твърдят добре информирани лица. BDDK е изпратил съветите си чрез банковата асоциация на Турция, но все още не е пуснал формално указание, забраняващо изплащането на дивиденти, допълват пожелалите анонимност източници. Засега няма официален коментар по темата.

Кредитните институции получиха право да разпределят 10% от чистия си доход на акционерите през миналата година заради успешното управление на риска по време на пандемията. Въпреки ускоряващата се инфлация, централната банка започна цикъл на ударни лихвени намаления, който подкопа доверието в лирата и я превърна в най-големия губещ сред конкурентите си от развиващите се пазари с 40% спад на пазарната й оценка към американския долар. 

Анкара планира да инжектира 51.5 млрд. лири (3.8 млрд. щ. долара) в държавните банки, за да минимизира ефекта от слабата национална валута върху тях.

Междувременно, финансовият министър Нуредин Небати е уверил, че турската инфлация ще стигне до максимум 40% през идните месеци и няма да надхвърли 50% през тази година - прагът, над който експертите говорят за хиперинфлация. Той е представил детайлни очаквания за потребителските цени през 2022-а на среща с 60 икономисти и анализатори на 22 януари в Истанбул, твърдят участници в събитието. Небати е изразил и съмнение, че инфлацията може да падне под 30% до края на годината.

Турция приключи 2021-а с инфлационно равнище от 36.1% през декември - най-високото за 19-годишното управление на президента Реджеп Ердоган. В анализ на централната банка от януари е предвиден скок до 25.37% през идните 12 месеца от средните за миналата година 21.39 процента. Банки от Уолстрийт пък прогнозират, че миналогодишната валутна криза може да тласне инфлацията отвъд 50 процента. 

Ценовият скок е резултат от политиката на централната банка да ореже с 500 базови пункта основната лихва на Турция на четири поредни официални съвещания преди да обяви "пауза" на тазмесечната си среща на 20 януари. Агресивните лихвени редукции бяха поискани от Ердоган, който твърди, че ниските лихвени проценти ще стимулират растежа и ще задържат без промяна потребителските цени. Най-мощните инфлационни двигатели са обезценяването на лирата и растящите световни цени на енергията.

Анкара отговори с валутни интервенции и с извънредни мерки през декември, включително програма за компенсиране на собствениците на депозити в лири от валутния срив. Турската централна банка обеща и стимули за компаниите, които обменят сметките си в чуждестранни валути и злато в срочни депозити в лири. Небати очаква тези мерки да доведат до конвертирането на корпоративни активи за 10 млрд. долара в лири, което ще подкрепи националната парична единица. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във