Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АНГЛИЙСКИТЕ КОМПАНИИ ИЗНЕСОХА ПРОТИВОРЕЧИВИ РЕЗУЛТАТИ

В средата на седмицата започнаха обявите за резултати и общи събрания на големи и важни за английския пазар. Дотогава настроението в Лондон се определяше от движенията на Нюйоркската борса, които от понеделник до сряда бяха по-скоро негативни. Това охлади първоначалния ентусиазъм на инвеститорите и след отварянето на американските пазари в понеделник следобед индексът FTSE 100 тръгна надолу.
В сряда две компании обявиха важни новини. Първата дойде от общото събрание на акционерите на Енерджис (Energis) - най-големият преносител на ИНТЕРНЕТ-трафик във Великобритания. В изявлението си пред акционерите председателят на компанията Гордън Оуен каза, че дружеството ще бъде повлияно от общия спад в сектора и ръстът през първото полугодие може да е по-слаб от очакваното. Същевременно Оуен акцентира върху очаквано подобрение на бизнеса през второто шестмесечие на годината. Това беше изтълкувано като предупреждение. Повечето от анализаторите отбелязаха, че оптимистичните прогнози за по-благоприятна конюнктура всъщност повишават риска за компанията. И действително само за два дни акциите на Енерджис загубиха над 30% от стойността си, като в четвъртък (26 юли) на обед се търгуваха на ниво от 110 пенса за акция спрямо 160-те пенса във вторник.
Добра новина в иначе мрачната седмица дойде от компанията за платена сателитна телевизия Бритиш скай броудкастинг (British Sky Broadcasting). Обявените й резултати бяха в рамките на очакваното. Но инвеститорите бяха приятно изненадани от нарастването с 21% на нейните преки абонати. Общият им брой сега е надминал 10 млн. души. В дружеството смятат, че ще постигнат положителни финансови резултати още в края на тази календарна година. Единственият проблем е слабото представяне на германската Кирхпей Ти Ви (KirchPayTV), в която Бритиш скай държи 22 процента. Независимо от загубите й, които са 116 млн. лири, от британската телевизионна компания все пак дипломатично уточниха, че ще дадат още една година на германските си партньори, за да се вземат в ръце. Акциите на английската сателитна телевизия се търгуваха за около 740 пенса в четвъртък по обяд, което е над 10% повече от нивото им във вторник.
В четвъртък като цяло пазарът в Лондон се движеше нагоре. През деня дойдоха много корпоративни новини от европейски гиганти като Бритиш Телеком (British Telecom), Франс Телеком (France Telecom), Алкател (Alcatel), Ориндж (Orange) и други. Резултатите бяха по-скоро добри и това заедно с добрия край на сесията отвъд океана предопредели положителните настроения. От техническа гледна точка изглежда, че FTSE 100 би могъл да обърне досегашния си негативен тренд и да тръгне нагоре. А дали покачването в четвъртък ще е началото на този обрат, или само една техническа корекция, ще се види през идните седмици.


Николай Майстер, анализатор в Бета корп

Facebook logo
Бъдете с нас и във