Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АНГЛИЙСКАТА ЛИРА ЗАДМИНА ЯПОНСКАТА ЙЕНА

Централните банки от Оман до Украйна увеличават деноминираните си в английски лири резерви, което е помогнало за най-голямото шестмесечно поскъпване на валутата към щатския долар за последните 16 години. Към края на март вложенията на националните банкови институции в английски лири са били равностойни на 115 млрд. щ. долара, което представлява 4% от общия им резерв - най-високият дял от 1999-а, когато МВФ започва да публикува подобни данни. За сравнение, теглото на английската парична единица в световните банкови резерви е било 3.7% в началото на миналата година и 2.7% през март 2004-а. През декември 2005 г. английската лира е изместила от третото място японската йена в класацията на най-популярните след щатския долар валути. Безспорният световен лидер са зелените пари с 66.3% дял в резервите на централните банки, следвани от еврото - с 24.8%, показват данните на МВФ, набрани от 114 държави, които притежават чуждестранни валути на обща стойност 4.4 трлн. щ. долара.
През първите шест месеца на тази година английската лира е поскъпнала със 7.4% към щатския долар - най-успешното й полугодие след 19.7-процентния й ръст през 1990-а. Той се дължеше на решението на тогавашното правителство на Великобритания да включи националната парична единица в Европейския валутен механизъм, в който участваха и германската марка, и френският франк. Английските пари обаче се задържаха в него само две години. Джордж Сорос и други спекуланти започнаха масови продажби на лири и след неуспешните опити на Бенк ъф Инглънд да удържи курса, тя беше принудена да се откаже от обвръзката с другите европейски валути. През следващите три месеца лирата загуби 20% от цената си, а хеджинговият фонд на Джордж Сорос Куантум направи 1 млрд. долара печалба.
Днешното търсене на английски лири е стимулирано от централните банки предимно на развиващите се пазари. Те, включително и азиатският колос Китай и износителите на нефт като Русия, които държат резерви за 2.9 трлн. щ. долара - около две трети от световните. Английската валута е атрактивна отчасти и заради успеха на премиера Тони Блеър да ограничи инфлацията и да стимулира растежа. Средният годишен ръст на потребителските цени на Острова е 1.4% от май 1997 г. насам, когато Блеър спечели властта. А средната годишна стойност на инфлацията през предишните пет години е била 4 процента.
Централните банки на Украйна, Латвия и Полша обявиха, че ще увеличат вложенията си в английски лири. Исландия държи 15% от резерва си в английската валута - три пъти повече, отколкото в йени. Делът на лирата във валутния резерв на Швеция е 10%, а при норвежката Норгес банк - 9.7 процента.
Други големи централни банки все още се въздържат да гласуват доверие на английската парична единица. Бразилия й отрежда малка роля, а Япония и Южна Корея не планират промени в структурата на валутните си резерви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във