Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АНГЛИЙСКАТА ЛИРА ПАДНА ПОД НОЖА

Английската лира измести от първите страници на печата пословично одумваното евро, след като достигна до невиждани повече от петнайсет години минимуми към щатския долар. Погромът се обяснява със спекулациите, че победата на Лейбъристката партия на изборите ще ускори провеждането на референдум за присъединяването на Великобритания към еврозоната. Такова решение ще наложи евентуална девалвация на английската лира преди включването й в системата на Европейския валутен механизъм. Въпреки че повечето анализатори от водещи световни банки отхвърлиха тези слухове, валутните дилъри не пропуснаха златната възможност да потъргуват срещу лирата. Нещата се влошиха още повече след публикуването на данните за промишления продукт на Обединеното Кралство през април. Оказа се, че той е намалял с 0.9% в сравнение с март - най-големият му месечен спад от август 1997 г. насам, и далеч под очакванията на анализаторите.
Еврото продължи да се държи колебливо и през изминалата седмица, което изобщо не е новина. Не е новина и решението на Европейската централна банка да остави без промяна основните лихви на еврозоната, доколкото повечето валутни експерти очакваха да се случи точно това. Единственият нов момент е по-различният тон на пресконференцията, която президентът на ЕЦБ Вим Дуйзенберг и неговият заместник Кристиян Нойер дадоха след приключване на заседанието на управителния съвет на банката. За първи път от доста време насам те подчертаха, че еврозоната има интерес от силно евро. Дуйзенберг каза също, че рискът от инфлационен натиск в средносрочен аспект е намалял, но съществува производен риск, свързан с повишението на заплатите, който трябва да бъде следен. Обърнато бе и специално внимание на необходимостта от стимулиране на растежа в еврозоната, но без да се дават конкретни прогнози за тази и следващата година. Коментирайки текущите котировки на еврото, Дуйзенберг заяви, че цената на валутата е само един от важните инфлационни индикатори, които следи банката. Общият тон на изявлението навежда на мисълта, че в скоро време може да се очаква намаление на основните лихви на еврозоната.
Икономическото представяне на Евроленд си остава неубедително. Доверието в икономиката на областта през май намаля за пети пореден месец. Индексът, отчитащ доверието на бизнеса, слезе до 0.06 точки срещу 0.36 през април. И дори потребителското доверие, което през последните месеци бе стабилно, през май падна с 2 пункта. Безработицата в еврозоната през април намаля до 8.3%, а в петнайсетте страни членки на Европейския съюз - до 7.6 процента. Но в Германия през май броят на безработните се увеличи с 18 хиляди души в сравнение с април. Промишлените поръчки през април пък намаляха с 1.1% в сравнение с март. Не липсваха и коментари от високопоставени политически фигури, най-интересно от които бе признанието на френския финансов министър Лоран Фабюс, че икономическото забавяне в еврозоната вече е очевидно.
Щатският долар запази лидерската си позиция въпреки публикуваните слаби икономически данни на САЩ. Индексът, отчитащ активността в непроизводствената сфера, намаля от 47.1 през април до 46.6 пункта през май. Същевременно производителността на труда през първото тримесечие на годината падна с 1.2%, а промишлените поръчки през април бяха с цели 3% по-малко, отколкото през март.
У нас междубанковата валутна търговия бе много активна. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 152 млн. г. марки. Търговията с щатски долари заемаше 38% от общия обем изтъргувана валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във