Банкеръ Weekly

Пари и пазари

АМЕРИКАНСКИТЕ ОБЛИГАЦИИ ЗАПАЗИХА САМООБЛАДАНИЕ

Дойде ред и на Федералния резерв да обяви решението си за лихвите. Това се случи на 13 декември и анонсът на щатските банкери потвърди очакванията на пазара за повишение с поредните 0.25% - до 4.25 процента. Изненадани нямаше, но напрежение пораждаше неизвестността за това, кога ще завърши цикълът на повишаване на лихвите. Всеки икономически индикатор, който има макар и косвена връзка или зависимост с ефекта на основната лихва върху икономиката, беше следен и тълкуван до деня на изявлението на ФЕД. Още по време на обичайната в случая пресконференция започна познатата нервност на пазара, изразяваща се включително в броене на запетайките и удивителните в изреченията, както и коя дума заменя някоя друга или дори липсва.
Независимо от драматичните събития и лекото повишаване на доходността им държавните облигации на САЩ не преминаха критични равнища. Двугодишните облигации повишиха доходността си от 4.35 на 4.38% спрямо миналата седмица, петгодишните - от 4.36 на 4.39%, и десетгодишните - от 4.45% до 4.48 процента. Публикуваните данни за нетните външни покупки на американския държавен дълг за октомври показаха неочаквано висок ръст.
В Европа нещата изглеждат по-розови. Докато Европейската централна банка се радваше на новата основна лихва, пазарът се успокои по силата на принципа всяко чудо за три дни. Предполагам това ще е така до момента, в който някой представител на ЕЦБ не потърси отново по-атрактивна медийна изява. Засега президентът на ЕЦБ Жан Клод Трише се ограничава с мъдри изказвания от сорта на превенцията е най-доброто лекарство, визирайки ефекта на повишената лихва в неравната борба с инфлацията.
Според някои прогнози икономическата перспектива на Стария континент продължава да бъде добра. Доходностите се понижиха, като демонстрираха устойчивост при ниските нива. Мартенският бунд фючърс достигна 121.50%, а десетгодишните облигации достигнаха доходност от 3.36 процента. Двугодишните книжа се търгуваха при доходност от 2.84%, петгодишните - при 3.07% и седемгодишните - при 3.21 процента.
Наближаващите празници вероятно няма да породят чувствителни изменения. Независимо от това и през следващата седмица ще бъдат следени внимателно икономическите показатели, които са свързани с влиянието на инфлацията от една страна и с влиянието на лихвите върху икономиката от друга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във