Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американските енергетици "бистрят" що е Байдън за петрола 

Джо Байдън обяви победа на президентските избори и в национален план и в избирателната колегия в късните вечерни часове на 7 ноември. Въпреки че действащият президент Доналд Тръмп не признава поражението си и заплашва със съдебни битки, енергийните шефове в Америка претеглят потенциалното влияние на лидер, който подкрепя завой от изкопаемите горива към зелена енергия. 

Производителите на електроенергия, които вече са преминали към чисти енергийни източници, не виждат особен повод за безпокойство, докато доставчиците на суров петрол и на природен газ съзират по-голяма заплаха. Някои енергийни мениджъри предричат, че, ако Байдън оглави американската администрация, той може да предприеме действия, за да удовлетвори левите си привърженици: да прекрати сондажите в Арктическия национален резерват за дива природа или да затвори спорния тръбопровод за достъп до Дакота. Демократите планират също да елиминират парниковите газове от енергийния сектор до 2035-а и обещават да спрат новите шистови сондажи, които са под контрола на Щатското бюро за управление на земите. 

Какво споделят енергийните мениджъри?

Marathon oil:

"Реалисти сме, че при победа на Байдън, развиването на бизнес на територията на Бюрото за управление на земите ще стане по-трудно", споделя главният изпълнителен директор на независимата компания за проучвания и добив на черно злато Marathon Oil - Лий Тилман. 

Голяма част от производството на шистово гориво в Пермския басейн е на територията на федералните земи в Ню Мексико, които се простират и отвъд границата на щата в Западен Тексас. Което ги прави най-голямата в света площ с шистови залежи.  

Тилман добавя, че при новата администрация ще има нови регулации, с които ще трябва да се съобразяват. И че щати като Ню Мексико имат законен интерес да развиват жизнена петролна и газова индустрия. 

Pioneer Natural Resources

Скот Шефилд - главен изпълнителен директор на регистрираната в Ървинг, щат Тексас, Pioneer Natural Resources - споделя пред телевизия "Блумбърг", че "най-големият проблем" е евентуалното решение на Байдън да прекрати сондажите във федералните земи като спре издаването на нови лицензи. Което би имало "значителен ефект" върху американското нефтено производство в дългосрочен план, особено на територията на Пермския басейн в Ню Мексико и в Мексиканския залив. 

Energy Transfer

Мениджърите на една от най-големите и най-диверсифицирани американски компании за пренос и разпределение на енергия смятат, че изборът на Байдън ще има смесен ефект върху бизнеса на фирмите от тази ниша. От една страна, президентът демократ ще направи по-трудно издаването на разрешителни за нови проекти, докато онези играчи, които имат широки мрежи и достъп до основни петролни и газови полета, по-скоро ще спечелят от избора му. А това дава добър шанс и перспективи за бизнес успехи на Energy Transfer.

Dominion Energy

Изборния резултат ще има по-малко значение за компаниите от сектора на производството и разпределението на електроенергия. Въпреки че президентът Тръмп се отказа от ангажиментите на страната в областта на опазването на околната среда, за да помогне на компаниите, добиващи изкопаеми горива, тези промени не повлияха на пазарните сили да насърчат енергийните дружества да произвеждат чиста енергия.

"Вървим убедено към нулеви емисии", споделя Том Фаръл - главен изпълнителен директор на Dominion Energy, която работи в 20 щата и предлага чиста, сигурна и надеждна електроенергия на повече от 7 млн. клиенти.  

Engie 

Ръстът на възобновяемите енергийни източници ще продължи, независимо кой ще спечели президентския вот, смята Майкъл Вебер - главен научен и технологичен директор на френския гигант Engie, който разработва вятърни и слънчеви проекти в САЩ. Вебер прогнозира, че цените на енелгията, добита от вятъра и от слънцето, ще продължат да падат, което ще стимулира частните и търговските потребители на електричество да предпочитат тези източници. 

Вебер очаква от Байдън да предприеме бързи и важни стъпки, за да забави и намали разаботването на залежите от изкопаеми горива, което искат и защитниците на чиста околна среда, включително да спре сондажите в Арктическия национален резерват за дива природа или да затвори спорния тръбопровод за достъп до Дакота.

Черното злато приключи песимистично седмичната си търговия. Петролът сорт "Брент" с доставка през януари 2021-а "затвори" с котировка 39.45 щ. долара за барел. Американският WTI с доставка през декември пък завърши седмицата на цена от 37.14 долара за барел.   

Facebook logo
Бъдете с нас и във