Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американският петрол WTI падна под 15 долара за барел

Цените на щатския лек суров петрол WTI паднаха до най-ниското си равнище от 1999-а в ранните часове на азиатската търговия на 20 април. Петролните контракти с доставка през март загубиха 20.8% и потънаха до 14.47 щ. долара за барел след като през миналата седмица бяха поевтинели с 20 процента. Основната причина са опасенията на играчите, че хранилищата за суровината вероятно вече са препълнени, а потреблението линее под ударите на COVID-19.  

Анализаторът на компанията за финансови услуги "Джефрис" - Джейсън Гемъл - коментира, че петролният сектор се сблъсква с "най-неблагоприятната макроикономическа перспектива поне от 90-е години на миналия век, ако не и в цялата си история" и понижи ценовата си прогноза за WTI през второто тримесечие на 19 щ. долара за барел. 

Продължителният спад на петролните котировки стана въпреки съгласието на ОПЕК+ да ореже грубо 10% от световните доставки на черно злато. Редукциите трябва да стартират на 1 май и да продължат до април 2022-а, а целта им е да стабилизират цените на пазара на горивото, поразени от разпространението на заразата.

Резкият срив в началото на седмицата се дължи до голяма степен на предстоящия падеж на фючърсните контракти с доставка през май на 21 април. Например, договорите за суровината с доставка през юни поевтиняха само с 5.2% - до 23.72 щ. долара за барел, подкрепени основно от наплива от дребни инвеститори, които през последните седмици се опитват да "огребат дъното" на петролните котировки. А контрактите сорт "Брент" с доставка през юни се понижиха само с 0.9% - до 27.83 долара за барел, след като през миналата седмица загубиха 10.8 процента. По оценка на Робърт Рение - шеф на глобалната стратегия на австралийската банка "Уестпак", сривът в началото на седмицата е провокиран от падежа на 21 април. За него най-големият риск е юнските контракти на WTI паднат под 20 долара за барел през следващите няколко пазарни сесии.      

Купувачи в Тексас вече предлагат едва по 2 долара за барел за някои марки петрол, което повишава вероятността американските производители да започнат да плащат на клиентите, за да се освобождават от складираната суровина. Всъщност, опасността американските хранилища да изчерпат капацитета си е напълно реална. Например, складовите запаси в Къшинг, щат Оклахома, са се увеличили с почти 50% от началото на март, по данни на Australia & New Zealand Banking Group. Банковите експерти се надяват на възстановяване в сектора до края на годината.  

Засега обаче колапсът на петролните котировки задълбочава проблемите на бранша. Само през миналата седмица в САЩ са били извадени от строя 13% от сондажните мощности за черно злато заради задръстените от добитата суровина пазари, предизвикали драстично орязване на разходите и отмяна на проектите за производство. 

Междувременно, в азиатския петролен център - Сингапур, едрият търговец на черно злато - Hin Leong Trading - внесе документи за защита от кредиторите след разкритията, че е укрила загуби за около 800 млн. щ. долара от търговия на петролни фючърсни контракти. Колапсът на компанията - една от най-големите и най-потайни сили в света на търговията с физически количества петрол, показва дълбочината на проблемите в сектора, предизвикани от резкия спад на петролните котировки в резултат на пандемията от COVID-19 в съчетания с ценовата война между Русия и Саудитска Арабия.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във