Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американският петрол WTI отново заплашва да стане "безплатен"

Американският лек суров петрол сорт WTI падна под 11 щ. долара за барел на 28 април след като най-големият търгуван на борсата петролен фонд - United States Oil Fund, започна неочаквано да продава всичките си вложения във фючърсните контракти с най-близък срок до падежа. Мениджърите обосновават решението си с промяна на инвестиционната политика (шеста поред за последните три седмици) заради новите лимити, наложени от регулаторите и от брокера на фонда.  Истинската причина се крие по-скоро в бързо топящите се свободни площи за складиране на добитото, но нереализирано черно злато. Резултатът - значително разширяване на ножицата между цените на юнските и на юлските контракти WTI заради растящите опасения от повторение на колапса от миналата седмица когато котировките на суровината паднаха под нулата за първи път в историята си. Американските производители пък започват да правят доставки за държавния фонд за стратегически резерви.

Суровият петрол е загубил над 80% от пазарната си оценка от началото на годината след взрива на пандемията от COVID-19, пресушил потреблението, в комбинация с войната за пазарен дял между Рияд и Москва. Притиснати от обстоятелствата, воюващите се договориха да ограничат добива с 22% от 1 май и да положат усилия да балансират пазара. Това обаче се оказа недостатъчно, защото колапсът на търсенето буквално затлачи петролния пазар и препълни хранилищата.  

Южна Корея, която разполага с четвъртия по големина търговски капацитет за съхранение на суровината в Азия, вече няма свободни площи. А крайбрежието на Сингапур е претъпкано с петролни танкери с гориво, което никой не иска. Твърди се, че някои производители са започнали да наемат дори шлепове, за да товарят излишния петрол. За да се избегне запълването на складовите пространства в американския петролен център Къшинг до 90% през май и през юни, общата редукция на местния добив трябва да е 1 млн. барела на ден през май, по сметки на "Джей Пи Моргън Чейз". И с нови 500 хил. барела дневно през юни.    

По време на азиатската търговия на нюйоркската борса NYME на 28 април петролът сорт WTI с доставка през юни потъна до 10.64 щ. долара за барел след като приключи сесията на 27 април на 12.78 долара за барел. Ценовата разлика с юлските контракти надхвърли 7 долара за барел. В ранната европейска търговия суровината продължи да пада, доближавайки 10 долара за барел. 

Юнските контракти на петрола сорт "Брент" също олекнаха до малко под 19 долара за барел. А базовият Dated Brent, който е референтен за две трети от световните физически потоци на горивото, падна до 13.62 долара за барел на 27 април след като приключи миналата седмица с котировка от 16.01 долара за барел.  

Щатските производители на черно злато са изпратили 1.1 млн. барела в Стратегическия петролен резерв през този месец. Министерството на енергетиката на страната обяви на 14 април, че договаря лизингови сделки с девет компании по-голяма част от петрола да се прехвърли през май и юни. Това е част от плана на Белия дом да помогне за "изсмукване" на натрупалия се излишък в търговските складови площи.

Така след отрицателните петролни котировки, "мързелуващите" по крайбрежията петролни танкери с товари, които никой не иска и изобретателните търговци, търсещи място за складиране на суровината, следващата глава от петролната криза вече изглежда неизбежна: големи части от петролния бранш да започнат да спират работа. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във