Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американският петрол бере душа

Страховити неща се случват на пазарите за черно злато. От началото на седмицата цените на щатския сорт WTI падат свободно, което доведе до абсурдната ситуация търговците да са готови да платят дори 40 щ. долара за барел, само за да открият купувач за суровината. До края на търговията на 20 април петролните контракти WTI с доставка през май колабираха от 17.85 до минус 37.63 долара за барел. Сортът WTI е базов петролен индекс за американския петролен бранш от десетилетия, преминал е през възходи, падения, войни и финансови кризи, но никога не е преживявал подобен позор. Съоснователят на хеджинговия фонд Merchant Commodity Fund - Дъф Кинг - пък определя понеделника (20 април)  като "разрушителен ден за глобалния петролен сектор". 

Петролните котировки се върнаха над нулата на 21 април - до 1.38 долара за барел в 12.21 ч. сингапурско време.

От една страна, потъването в отрицателното пространство е просто екстремна пазарна реакция на майските контракти, чиито падеж е точно на 21 април. Докато при останалите договори и пазари животът тече до голяма степен нормално - фючърсите на сорт "Брент" с доставка през юни също поевтиняха, но все още са малко над 25 долара за барел. 

Отрцателните цени обаче разкриват и фундаменталната истина за пазара на черното злато в условията на пандемията от COVID-19 - най-важната суровина на планетата бързо губи стойността си заради хроничното свръхпредлагане, запълнило всички възможни хранилища. При това в условията на символично потребление заради приземените самолети, затворените хотели и курорти и почти занулената икономическа активност. На този фон сделката на ОПЕК+ да ореже 10% от глобалното производство на суров петрол е просто капка в морето и от "исторически успех" се превръща в исторически провал. 

Контрактите WTI са най-активно търгуваните петролни договори в света и се следят от Цюрих до Ню Йорк и Токио. Но когато доближи датата от месеца, на която е падежът на контрактите и търговците прехвърлят позициите си в по-дългосрочни споразумения, реалният физически свят на WTI се смалява до петролния център Къшинг, щат Оклахома - огромен разпределителен център на петролопроводи и хранилища, откъдето "потеглят" барелите гориво. През последните три седмици петролът се вливаше в Къшинг със "средна скорост" от 745 хил. барела на ден и там се акумулираше повече петрол отколкото консумира една средно голяма европейска държава като Белгия. При тази скорост хранилищата ще се запълнят до края на май - нещо, което не се е случвало никога досега. 

Много рафинерии и компании - собственици на петролопроводи предупредиха в началото на седмицата производителите на черно злато, че ще приемат суровината само ако си платят предварително. А получените в резултат на хаоса отрицателни петролни котировки показват на практика как работи механизма за оценка на черното злато и защо през по-голямата част от историята на петролния бизнес секторът и правителствата се стремят да стабилизират цените чрез контрол върху предлагането, било чрез негласно одобрени картели, чрез правителствено регулиране или и с двата подхода. 

Предлагането и складовите запаси ще продължат да усложняват пазарната обстановка и през второто полугодие, а "острият стрес при съхраняването на горивото вероятно ще предизвика огромни ценови колебания" през следващите 4-6 седмици", прогнозира частната банка "Сити рисърч". 

Последствията ще са разрушителни за всички - от "петродържавите" Русия и Саудитска Арабия до едрите петролни гиганти и шистовите производители в САЩ. 

Щатският президент Доналд Тръмп обяви на 20 април, че администрацията му обсъжда вариант да спре вноса на саудитски петрол, включително и на количествата, които в момента са на път към САЩ, за да подпомогне местния бизнес. Както и да попълни Стратегическия петролен резерв на страната с гориво местно производство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във