Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Американският долар взе преднина

Щатският долар се понижава към основните си конкуренти на валутния пазар от началото на седмицата след публикуваните в този период слаби фундаментални показатели. Те провокираха спекулации, че растежът на щатското стопанство няма да върви гладко. Валутни анализатори очакват, че в съвсем близко бъдеще зелените пари ще продължат консолидацията си, защото котировките им се покачваха доста бързо и продължително. Щатската валута се е засилила към всичките си 16 основни валутни конкуренти през тази година, докато примерно шведската крона е загубила около 13% от пазарната си оценка, а норвежката крона - 11 процента. 

По данни на министерството на труда на САЩ

новите молби за обезщетение при безработица са се увеличили с 21 хил. броя през миналата седмица и са достигнали 313 хил. към 22 ноември (най-високото им ниво от началото на септември) срещу 292 хил. седем дни по-рано. Според експерти ще са необходими поне няколко седмици, за да се потвърди, че пазарът на труда прави крачка назад. Специалистите обясняват, че променливото зимно време, променящите се дати на Деня на благодарността и подготовката за сезона на празничното пазаруване, които се различават от предишните години, усложняват достоверните сравнения и колебанията в данните вероятно ще продължат поне до края на годината.

Поръчките на бизнес съоръжения неочаквано са намалели през октомври - признак, че наблюдаваното напоследък увеличение на корпоративните инвестиции може да се окаже временно. Заявките на капиталови стоки, които не са с военно предназначение и от които са изключени самолетите, са паднали с 1.3% и се понижават за втори пореден месец. Октомврийските заявки за всички дълготрайни стоки (със срок на употреба най-малко три години) са се увеличили с 0.4% заради мощния 45.3-процентен скок на поръчките на военни самолети. Непоследователната конфигурация на инвестициите в машини и съоръжения показва, че компаниите изчакват да се уверят, че на световните пазари търсенето е стабилно.

Индивидуалното потребление се е повишило през октомври с 0.2% спрямо септември, което показва, че домакинствата се простират според чергата си в очакване на празничните покупки.

Доверието в еврозоната

неочаквано се е повишило през ноември, което показва, че усилията на Европейската централна банка да увеличи растежа и инфлацията дават резултати и обхващат все повече потребители и фирми. Индексът, следящ нагласите на главните изпълнителни директори на компаниите и на домакинствата, е достигнал 100.8 пункта (срещу 100.7 през октомври), което е най-високата му стойност от юли насам.

ЕЦБ прогнозира 0.6% инфлация през тази година, 1.1% през идната и 1.4% през 2016-а. А БВП на блока на еврото е нараснал с едва 0.2% през третото тримесечие.

Потребителските цени в Испания обаче са паднали с 0.5% годишно през този месец, а безработицата в страната се задържа упорито висока - около 24 процента. БВП на страната в периода юли-септември се е увеличил с 0.5%, но очакванията са растежът да се охлади до 0.3-0.4% през следващите тримесечия. 

Броят на безработните в Германия

е намалял с 14 хил. - до 2.87 млн. през ноември. Сезонно коригираната безработица е била 6.6% - колкото е ревизираната й стойност през октомври.

Германия е разчитала за икономическия си растеж на местните си потребители през миналото тримесечие. Федералната статистическа служба на страната потвърди на 25 ноември, че той е бил едва 0.1%, колкото се и очакваше. Частното потребление се е повишило с 0.7%, докато капиталовите инвестиции са "потънали" с 0.9 процента. Правителствените разходи са се увеличили с 0.6%, износът - с 1.9%, а вносът - с 1.7 процента. Частното потребление е добавило 0.4% към БВП през третото тримесечие, нетният търговски баланс има 0.2% принос, а потреблението на кабинета - 0.1 процент. Капиталовите инвестиции са отнели 0.2% от растежа, а складовите запаси - цели 0.5 процента. Тази конфигурация е следствие от близкото до стагнация стопанство на еврозоната и политическото напрежение в отношенията му с Русия, които охлаждат инвестиционния ентусиазъм на немските компании и подкопават перспективите за растеж както тук, така и в блока на еврото като цяло. Същевременно правителството на канцлера Ангела Меркел твърдо се противопоставя на призивите да повиши собствените си разходи, защото иска да балансира бюджета си през 2015-а и отлага за 2016-а инвестиции за 10 млрд. евро  

Единната европейска валута е загубила около 11% от върховата си котировка от 1.3993 щ. долара през май и на 7 ноември "докосна" минималните за последните две години 1.2358 щ. долара. А на 27 ноември тя се разменяше срещу 1.2488 щ. долара.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше вял. Средният дневен валутен оборот достигна едва 812.6 млн. евро (1589 млн. лв.). Сделките в щатски долари имаха 3% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във