Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американският долар - убежище от последна инстанция

Зелените пари циментираха статуса си на най-сигурно валутно убежище през седмицата въпреки продължаващата несигурност около търговските преговори между Вашингтон и Пекин и започналото официално разследване по повод на евентуален  импийчмънт на президента Доналд Тръмп. Доларовият индекс, който отчита цената на щатския долар към основните му валутни конкуренти  "докосна" най-високата си стойност от 2017-а и е напът да отчете най-голямата си печалба от март насам. От началото на годината той е поскъпнал с 1.6% , но тази  сила  предизвиква огромно раздразнение и критики от страна на Тръмп, защото подбива приходите на американските износители.

За разлика от долара, еврото бе изтикано до най-ниската си котировка за последните 28 месеца от 1.0922 щ. долара и в късната следобедна търговия на 27 септември се разменяше срещу 1.0930 долара. Просто защото  еврозоната излъчи  поредните слаби фундаментални данни за активността в сектора на производството и за задълбочаващия се песимизъм за икономическата перспектива на общността. Или, както обобщава Нийл Мелър - пазарен анализатор в "Бенк ъф Ню Йорк Мелън", "налице е парад на отвратителни валути и просто не е очевидно коя да бъде предпочетена (пред американската)".

Щатският долар остава "централният източник на ликвидност за капиталовите потоци към спасителните убежища", коментира Ейдриън Хелфърт - мениджър на портфейли в компанията за управление на инвестиции от Далас - "Уесфуд холдингс". Мнението му споделят и валутните стратези на "Моргън Стенли". Според тях американската парична единица се катери за сметка на охлаждането на растежа в останалите световни стопанства, които изнасят капитали основно за САЩ.

Що се отнася до процедурата за импийчмънт и нейното влияние върху пазарите, Адам Коул - главен валутен стратег на RBC Сapital Markets смята, че този акт трябва да се разглежда по-скоро в контекста на президентските избори в Америка през идната година. Пазарните анализатори са единодушни, че политическите заглавия имат мимолетен ефект върху пазарите. И посочват за пример намаляването на котировките на акции на 24 септември, когато Нанси Пелоси обяви началото на процедурата и последвалото им възстановяване ден по-късно. Експертите напомнят, че фондовите борси се влияят най-вече от фундаменталните икономически показатели като например цените на петрола по времето на аферата "Уотъргейт" и бума на информационните компании при процедурата по импийчмънт на президента Бил Клинтън през 1998-а. Евентуално влияние върху икономическата политика може да се търси по отношение на търговските войни, защото атаките срещу Тръмп биха могли да отклонят вниманието му и да понижат риска от ескалация на търговското напрежение.

Зелените пари изпревариха всичките си основни конкуренти по финансови резултати през тази година не само заради силната икономика, но и заради положителната доходност на щатските правителствени облигации. В тази връзка анализаторите на RBC Сapital Markets предупредиха клиентите си, че евентуален засилен приток на още инвестиции в ДЦК може да тласне доходността на десетгодишните щатски облигации под 1%, което ще провокира 16-процентен ръст на японската йена над сегашните й котировки (грубо 108 йени за един щ. долар в късния следобед на 27 септември). Това означава стойност от 90 йени за един долар - сценарий, който няма да се случи в краткосрочен план. Неговото изпълнение ще започне след като японските инвеститори се втурнат да застраховат задграничните си активи, с което ще качат йената. Експертите на RBC Сapital Markets очакват по-скоро йената да поевтинее през идните шест до 12 месеца, защото допускат, че предстоят  ограничени лихвени редукции в САЩ и запазване на сравнително ниските цени за хеджиране, които са на нивото от началото на 2018-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във