Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американският долар пада поголовно

Заседанието на ЕЦБ и данните за щатския пазар на труда ще предначертаят посоката на двойката евро/долар

Зелените пари не започват добре септември. Котировките им тръгнаха решително надолу още на 31 август в очакване на новите данни за американския пазар на труда в края на седмицата.

Доларовият индекс на агенция "Блумбърг" се е понижил с почти 1.5% от достигнатата преди две седмици върхова стойност, след като попадна под допълнителен натиск от виртуалната изява на председателя на Федералния резерв - Джеръм Пауъл, на банковия симпозиум в Джаксън хол, щата Уайоминг. Той подходи предпазливо към пазара на труда, въпреки че все пак намекна, че с колегите си от ФЕД ще започнат да редуцират покупките на активи още в края на тази година.

Валутите на държавите-производителки на суровини са сред най-печелившите. Така например новозеландският долар и южноафриканският ранд поскъпнаха с почти 1% към американския долар. Еврото също постигна сериозен успех и се изкачи над 1.18 щ. долара.

Сериозен принос за подема на европейските пари имат коментарите на члена на управителния съвет на Европейската централна банка - Роберт Холцман - за изтегляне на паричната подкрепа, оказвана на стопанството на еврозоната.

В интервю за медиите в края на август Холцман, който е и председател на Австрийската централна банка, заяви, че на предстоящото официално съвещание на ЕЦБ на 9 септември ще трябва да започне дискусия как да се осъществи прехода от извънредните стимули по време на кризата от коронавируса към монетарна подкрепа, която да помогне за постигане на инфлационните цели на институцията.

"Дстигнали сме до етап, при който можем да помислим как да редуцираме специалните пандемични програми", заяви Холцман. Той добави, че на септемврийската среща управителният съвет ще има възможност да обсъди как точно да закрие пандемичната част и да се съсредоточи върху инфлационната част. 

За обрат на посоката на зелените пари дадоха сигнал и графиките на техническия анализ още през миналата седмица. 

Американската валута неколкократно опита да пробие солидното ниво на съпротива 1.17 щ. долара за едно евро и всеки път - неуспешно. Което определено вещаеше поевтиняване на щатските пари. Отслабващата истерия около коронавируса също би допринесла за това. 

Същевременно инфлацията напредва неумолимо, което не е в полза на американския долар. От началото на 2021 г. базовият индекс на потребителските цени в САЩ е скочил повече от три пъти - до 4.3% годишно през юли. За сравнение, в еврозоната юлската му годишна стойност е 0.7%, във Великобритания - 1.8%, а в Япония - минус 0.6 процента. По правило инфлацията не е благоприятен фактор дори за такава мощна валута като долара. 

Инфлационен натиск, макар и не чак толкова силен, вече има и в еврозоната. 

Индексът на потребителските цени в нея се е повишил с 3% на годишна база през август (след 2.2% ръст през юли), сочат предварителните оценки, публикувани в края на миналия месец. Ако това число се потвърди през идните седмици, Еврозоната ще се окаже с най-високото инфлационно равнище за последните десет години. На 30 август Германия отчете най-високия ръст на потребителските цени от 2008-а - 3.4% годишно през август. Франция също е с най-високо инфлационно ниво за последните почти три години.

"Домакинствата от еврозоната са натрупали значителен обем извънредни спестявания по време на карантините", посочва в анализ за клиентите икономистът на "Беренберг" - Салъмън Фийдлер. Той допълва, че "ако те решат да похарчат по-голяма от очакваната порция за потребителски стоки и услуги, ценовият натиск може да се засили в близко бъдеще".

Оттук нататък всичките погледи са насочени към ЕЦБ и към съвещанието на 9 септември.

Вероятните дискусии за бъдещето на извънредната програма за покупка на активи PEPP ще се водят при доста съществени различия по въпроса кога да стартира оттеглянето на мерките. 

В изказване на 30 август председателят на "Банк дьо Франс" - Франсоа Вилроа дьо Гало - каза, че ЕЦБ трябва да вземе предвид наблюдаваното напоследък икономическо възстановяване, когато обсъжда какво да прави с противопандемичния си пакет за стимулиране на стопанството на еврозоната. Колегата му от Централната банка на Финландия - Оли Рен - пък предупреди в интервю за "Политико" през миналата седмица, че ЕЦБ трябва да е много предпазлива по отношение на прекратяването на паричната подкрепа. Публикуваното резюме от последното съвещание на банковия управителен съвет през юли показа, че някои от членовете му смятат, че риска от по-висока инфлация се подценява. 

Икономисти прогнозират, че публикуваните на 31 август инфлационни данни ще окажат натиск върху европейските централни банкери, особено в комбинация с коментарите на Федералния резерв, че обмисля да изтегли стимулите за бизнеса преди края на тази година (но не и да започне да повишава лихвените проценти).

Целта на ЕЦБ е да постигне годишна инфлация от 2% в средносрочен план.

Собствените й предвиждания в момента са за инфлационен скок до 1.9% през 2021-а заради "временни фактори", последван от понижение до 1.5% през 2022-а и 1.4% през 2023-а. Анализатори обаче смятат, че институцията ще трябва да ревизира нагоре инфлационната си прогноза през идната седмица, защото инфлацията е надхвърлила значително максималните 2.6%, които ЕЦБ е предвидила за четвъртото тримесечие на тази година. Още повече, очакванията са за по-нататъшен инфлационен подем през ноември.

В късния следобед на 1 септември зелените пари се разменяха срещу 1.1845 щ. долара за едно евро. Специалистите по технически анализ подчертават, че има две много близки една до друга зони на съпротива пред двойката евро/долар: 1.1844-87 и 1.1952-84, чието преодоляване е херкулесова задача. Ако все пак то се случи и единната европейска валута се настани твърдо над 1.20 щ. долара, много скоро ще "падне и кота 1.21 долара".

Отчетът за новооткритите работни места извън селскостопанския сектор в САЩ на 3 септември ще е ключов за пазарите. И ако резултатът се окаже по-добър от очаквания ще спре спада на зелените пари. Засега обаче прогнозите не са оптиистични. Публикуваният на 1 септември доклад за заетостта в частния сектор показва, че са били наети на работа 374 хил. души при прогнозирани от агенция "Ройтерс" 613 хил. нови работни места. Леко надолу са ревизирани и юлските данни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във