Банкеръ Daily

Пари и пазари

Американски регулатор разреши на "Хювефарма" да пласира ново лекарство в САЩ

Американската агенция за контрол на храните и лекарствата съобщи, че е одобрила българския продукт "Monovet 90" за употреба при говеда, хранени в затворени помещения за клане. Лекарството служи за превенция и контрол на кокцидиозата при говедата и козите, както и за подобряване на ефективността на фуражите при говедата.

"Monovet 90", произведен от българския производител на лекарства за ветеринарна и хуманна медицина "Хювефарма", е първият генеричен монензин за употреба при говеда и кози. Американската агенция за контрол на храните и лекарствата отбелязва, че когато се използва според инструкциите на етикета, продуктът е безопасен и ефективен, а остатъците в хранителните продукти, получени от животински видове, третирани с лекарствения продукт, няма да представляват опасност за общественото здраве. "Monovet 90"е медикаментозно изделие от тип А и ще бъде налично без рецепта в торби от 25 кг. То е одобрено за употреба при производството на медикаментозни фуражи от тип В и тип С.

По-рано тази година американското министерство на земеделието заяви, че възнамерява да предостави на "Хювефарма" изключителен лиценз за експериментална ваксина срещу африканска чума по свинете. Българският производител на лекарства за ветеринарна и хуманна медицина има представителства и дъщерни дружества в България, Белгия, Полша, Китай, Тайван, Тайланд, САЩ, Русия, Индия, Бразилия и Турция. Миналата година "Хювефарма" придоби две нови фабрики във Франция - Qualian и Laboratoire Meriel и една в Италия - Qualian Italy.

Производствената дъщерна фирма на "Хювефарма" - "Биовет", има три производствени обекта в България и две съоръжения в САЩ. През тази година компанията ще започне изграждането на нов завод за ваксини в производствената си база в Разград и ще продължи изграждането на своя завод за фармацевтични продукти и фуражни добавки в град Пещера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във